Felmentés – a vádlott nem vonható felelősségre patológiás ittassága miatt

A Fővárosi Ítélőtábla 2017. augusztus 29. napján H. T. vádlott ellen testi sértés kísérletének bűntette miatt indult büntetőügyben ítéletet hirdetett, az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta.

Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék 2016. október 19. napján H. T. vádlottat testi sértés kísérletének bűntette és folytatólagosan elkövetett garázdaság bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen a vádlott és védője téves minősítés miatt és enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2014 szeptemberében Budapesten ittas állapotban, előzetes szóváltás után, a Keleti pályaudvaron ráfogta a nála lévő átalakított gumilövedékkel működő pisztolyt, egy ott lévő férfira. Dulakodni kezdtek, végül a sértettnek sikerült elmenekülnie és a rendőrségen kért segítséget. Még aznap a késő esti órákban a vádlott vállával szándékosan nekiütközött a járdán vele szemben gyalogosan közlekedő sértett vállának. A férfi észlelte, hogy a vádlottnál fegyver van, ezért értesíteni akarta a rendőrséget. A vádlott azonban a pisztolyt a sértett arcához nyomta, majd el is sütötte azt. A lövést követően a sértett eszméletét vesztve a földre zuhant, a vádlott pedig az utcán tovább sétált. A sértett a lövés következményeként a bal arccsont törését, az állízület darabos törését, és a bal dobhártya szakadását szenvedte el. Ezt követően a vádlott egy buszmegállóban várakozó fiatal párhoz lépett és a fiatalember mellkasához emelte a fegyvert. Pár másodpercig mozdulatlanul álltak, majd a fiatalember közölte, hogy menniük kell, elköszönt a vádlottól és barátnőjével együtt sietve elhagyták a megállót. A vádlott egy ideig követte őket, majd megállt, kétszer a levegőbe lőtt, és betörte egy telefonfülke üvegfalát. A vádlott a nála lévő gáz-és riasztó fegyver viseléséhez nem rendelkezett engedéllyel.

A Fővárosi Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa a vádlottat felmentette az ellene testi sértés kísérletének bűntette és folytatólagosan elkövetett garázdaság bűntettének vádja alól.

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság ítélete részben megalapozatlan volt. A másodfokú eljárás során újabb elme-orvosszakértői vélemény beszerzésére került sor. A szakértői bizonyítás eredményeképpen a vádlott a cselekmény elkövetésekor patológiás ittasság okozta tudatállapotban volt. Az elfogyasztott alkohol mennyisége folytán a vádlott alkoholtűrő-képessége megváltozott és ez átmeneti kóros elmeállapotot idézett elő nála, ennek következtében képtelen volt felfogni a cselekmény elkövetésének súlyát.

Ez viszont azt jelenti, hogy a vádlott nem rendelkezik büntetőjogi felelősséggel, vele szemben büntetés nem szabható ki, a kényszergyógykezelés elrendelése pedig az átmeneti tudatzavar miatt nem volt szükséges.

A másodfokú bíróság szerint a bizonyítás során kétséget kizáróan megállapítható volt a vádlott elkövetéskori patológiás ittas állapota, amely szerint nem állapítható meg a vádlott büntethetősége. A másodfokú bíróság döntése megnyitotta a harmadfokú eljárás lehetőségét, és mivel az ügyész fellebbezést jelentett be, így a végső döntést az ügyben a Kúria hozza meg.

 

Budapest, 2017. augusztus 30.