Visszapillantóban a fogalmazók felvételi eljárása

A Visszapillantó sorozat célja, hogy jobban megismertesse a bírósági szervezetben dolgozó bírák, bírósági vezetők munkáját. A sorozat - bár visszatekintés az elmúlt évek történéseire - igyekszik naprakész lenni, s olyan témákat körüljárni, amelyeknek valamilyen aktualitása van.

A bírósági fogalmazók felvételi eljárása sokáig egy megismételt államvizsgára hasonlított – vallják a résztvevők. Hogy a jövőben ne így legyen, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) új alapokra helyezte a kiválasztási folyamatot. A reform úgy tűnik, beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ami azért is nagyon fontos, mert a fogalmazói állás hagyományosan az első lépcsőfok a bíróvá válás felé.

Hogyan zajlik a kiválasztás, és mit gondolnak a folyamatról a bírósági fogalmazók, a Visszapillantó legújabb, 13. részéből kiderül.

Dr. Nagy Annamária, az OBH bírósági titkára: „2016-ban az OBH elnöke teljesen új alapokra helyezte a fogalmazó-felvételi eljárást, azzal a céllal, hogy (…) a lehető legalkalmasabb pályázók kerüljenek kiválasztásra. (…) Egy megismételt államvizsga helyett, (…) inkább a leendő fogalmazói, titkári bírói munkához szükséges kompetenciát mérik (…), úgy mint döntési képességet, lényeglátást, érvelési technikát, logikai készséget.”

A Visszapillantó sorozat valamennyi része az alábbi linkre kattintva megtekinthető.

https://birosag.hu/visszapillanto