A Fővárosi Ítélőtábla alapításának 15. évfordulója alkalmából 2018. július 4. napján Médiaklubot és az új büntetőeljárási törvényről sajtótájékoztatót tartott

Az eseményen dr. Ribai Csilla a Fővárosi Ítélőtábla elnöke, Egriné dr. Salamon Emma elnökhelyettes és dr. Ujvári Ákos büntetőkollégium vezető, sajtószóvivő vett részt.

Dr. Ribai Csilla tájékoztatta a megjelent újságírókat az ítélőtáblák felállításának történetéről, így az 1868. évi LIV. törvénycikk és a 2002. évi XXII. törvény rendelkezéseiről.

Ismertette a sajtó képviselői előtt, hogy 2003. július 1-től 2018. május 31-ig a Fővárosi Ítélőtábla kollégiumaihoz összesen 150 589 ügy érkezett.

Dr. Ujvári Ákos kiemelte, hogy az új büntetőeljárási rendelkezések 2018. július 1. napján léptek hatályba és azokat a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

Összefoglalta az új eljárási kódex bíróságokat érintő legfontosabb változásait. Kiemelte, hogy változik a bíróság összetétele, a vádlott tárgyaláson való jelenléte, új intézményként jelenik meg a vádemelést követően a kötelező előkészítő ülés, továbbá módosulnak a bizonyításra és a másod-, harmadfokú eljárásra vonatkozó szabályok is.

Hangsúlyozta, hogy az Országos Bírósági Hivatal a bírák felkészítése érdekében képzést szervezett, valamint az OBH közreműködésével az új büntetőeljárási törvényhez kapcsolódóan a bírák számára online tananyag is készült.

A sajtótájékoztatón a Fővárosi Ítélőtábla elnöke és kollégiumvezetője válaszolt a sajtó képviselőinek kérdéseire.

A sajtótájékoztatón résztvevők átvehették az OBH-nak az új büntetőeljárási törvénnyel kapcsolatos tájékoztató kiadványait, továbbá a Fővárosi Ítélőtábla által készített tanú tájékoztató füzeteket, amelyek  a vonatkozó polgári és büntető eljárási szabályokat tartalmazzák.

Ezt követően a résztvevők kötetlen beszélgetést folytattak egymással.

Budapest, 2018. július 4.

CsatolmányMéret
7.24 MB
7.09 MB
7.57 MB