a Fővárosi Ítélőtábla évértékelő sajtótájékoztatója - A pandémia ellenére időszerű ítélkezés

A pandémia ellenére időszerű ítélkezés

A Fővárosi Ítélőtábla országos viszonylatban kiemelkedően nagy ügyteherrel dolgozik, bírái azonban így is magas szakmai színvonalú, időszerű ítélkezési tevékenységet folytatnak, melyet a statisztikai adatok alátámasztanak – adta hírül a Fővárosi Ítélőtábla az összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatóján, amelyen dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke is felszólalt. Dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke kiemelte: 2021-ben 2156 peres ügyet fejeztek be a tanácsok, a 6-12 hónap között folyamatban maradt ügyek száma közel a felére csökkent.

Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla bírái megalapozott, időszerű ítélkezést folytatnak. Az országban működő 5 ítélőtábla közül a Fővárosi Ítélőtáblán a legnagyobb a táblabírák létszáma, akik országos viszonylatban az ügyek több mint felét intézik. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke hozzátette, hogy a pandémia miatt a digitális megoldások alkalmazása a bírósági gyakorlatban felértékelődött.

A kihívások ellenére 2021-ben a Fővárosi Ítélőtábla ítélkezési tevékenysége eredményes és időszerű volt, amelyet az ügyforgalmi mutatók is tükröznek.

2021-ben összesen 5888 peres és nemperes ügy érkezett a Fővárosi Ítélőtáblára, amely az összes ítélőtáblára érkezett ügynek több mint a felét tette ki. Az érkezett ügyekből tavaly a polgári gazdasági, munkaügyi, büntető és katonai szakágakban összesen 5894 ügyet fejeztek be a tanácsok és 1061 ügy maradt folyamatban 2021. december 31-én.

A Fővárosi Ítélőtábla 2021. évben a polgári ügyszakban fejezte be a legtöbb ügyet, ez az országosan befejezett polgári ügyek 51,8%-át tette ki. A polgári, gazdasági, munkaügyi, büntető és katonai szakágakban összesen 2131 peres ügy érkezett. Az érkezési ügyszám emelkedés a büntető perek esetében figyelhető meg a legmarkánsabban.

2021-ben a Fővárosi Ítélőtáblára 85 üggyel több érkezett, mint 2020-ban, azonban a befejezett ügyek száma csökkent. A folyamatban maradt ügyek száma az előző két év viszonylatában is csökkent. Az ügyszámváltozások alapvetően összefüggésben állnak a koronavírus-járvány miatti intézkedésekkel és a módosult eljárási szabályokkal. Az évek óta tartó tendenciának megfelelően, a Fővárosi Ítélőtábla bírái továbbra is több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett. A folyamatban maradt ügyekhez képest 5,6-szor több ügy került befejezésre 2021. évben, amely arány a tavalyihoz hasonló mértékű. A Fővárosi Ítélőtáblához 2021-ben valamennyi szakágban összesen 3757 nemperes ügy érkezett. 2021-ben a peres eljárások 88,1%-a, míg a nemperes eljárások 99,2%-a fél éven belül, a peres eljárások 46,1%-a, míg a nemperes eljárások döntő többsége, 88,2%-a már 3 hónapon belül befejezésre került. Két éven túli ügy nem volt. Közel felére csökkent a 6-12 hónap között folyamatban maradt ügyek száma.

Az ítélkezési tevékenység magas szakmai színvonalát tükrözi, hogy a Fővárosi Ítélőtábláról a Kúriára érkezett fellebbezett határozatok döntő többsége, 60%-a helybenhagyással, a felülvizsgálatok 53%-a a határozatok hatályában fenntartásával fejeződött be. A felülvizsgálati kérelmek megalapozatlanságát mutatta, hogy a felülvizsgálattal érintett határozatok tekintetében a felülvizsgálati kérelmek előterjesztése 84%-ban eredménytelen volt.

A Fővárosi Ítélőtábla a 2021. évben 4.277.021.000 Ft-ból gazdálkodott. 2020 márciusától a Fővárosi Ítélőtábla a COVID járvány miatt a védekezésre csaknem 11 millió Ft-ot fordított. Ennek keretében a Fővárosi Ítélőtábla a dolgozók és az ügyfelek egészségének védelme érdekében egészségügyi maszkokat, gumikesztyűket, a tárgyalótermekbe és az ügyfélfogadó helyiségekbe plexi védőfalakat, kézfertőtlenítő gélt, kézfertőtlenítő állomásokat, takarító-, tisztító- és fertőtlenítőszereket, és 12 ózongenerátort vásárolt.

A kapcsolódó sajtófüzet itt érhető el.

Budapest, 2022. június 08.

Fővárosi Ítélőtábla

Sajtótitkárság