Másodfokú határozat H. Z. vádlott ügyében

A Fővárosi Ítélőtábla 2017. július 11. napján H. Z. vádlott ellen emberölés bűntette miatt indult büntetőügyben végzést hirdetett, az elsőfokú bíróság ítéletét – helyes indokainál fogva –  helybenhagyta.

 A Fővárosi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntette, rablás bűntette, testi sértés bűntettének kísérlete és lopás vétsége miatt bűnösnek mondta ki, ezért őt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 30 évben határozta meg.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész súlyosítás céljából tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása érdekében, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság az első fokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

A tanács elnöke indokolásában előadta, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat betartotta, az általa megállapított tényállás mindenben megalapozott volt, a bizonyítási eljárást széleskörűen lefolytatta és indokát adta, hogy mely bizonyítékokra alapította ítéletét. A törvényszék - különösen az élet elleni bűncselekmény tárgyi súlyára figyelemmel - törvényes keretek között szabott ki a vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztést.

A tanács elnöke kiemelte azt is, hogy a cselekmények nagy részét beismerő, büntetlen előéletű vádlottal szemben indokolatlan lett volna a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása.

A Fővárosi Ítélőtábla végzése jogerős.

Budapest, 2017. július 11.