Másodfokú ítélet dr. S. S. vádlott ügyében

A Fővárosi Ítélőtábla 2017. július 11. napján dr. S. S. vádlott ellen emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben ítéletet hirdetett, az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatta, egyebekben azt helyes indokainál fogva helybenhagyta.

 Fővárosi Törvényszék 2017. január hó 24. napján kihirdetett ítéletével dr. S. S. vádlottat bűnösnek mondta ki 4 rendbeli, egy esetben folytatólagosan elkövetett emberölés előkészületének bűntettében és sikkasztás bűntettében.

Ezért a törvényszék a vádlottat halmazati büntetésül 3 év és 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 100.000,- forint vonatkozásában vagyonelkobzást rendelt el.

A törvényszék a vádlottat az ellene ügyvédi visszaélés bűntette és a zugírászat vétsége miatt emelt vád alól felmentette, valamint a sikkasztás bűntette és ügyvédi visszaélés bűntette miatt folyamatban lévő büntető eljárást megszüntette.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész a vádlott terhére az eljárás megszüntetése, illetve a felmentés miatt, bűnösség megállapítása és a kiszabott büntetés súlyosítása céljából; míg a vádlott és védője felmentésért, illetve a megszüntetéssel összefüggésben a bűnügyi költség megfizetésére kötelezés mellőzése érdekében jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához megküldött átiratában az ügyészi fellebbezést fenntartotta.

A Fővárosi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, így az 1 rendbeli emberölés előkészületének bűntetténél a folytatólagos elkövetésre utalást, és az ügyvédi visszaélés bűntette tekintetében hozott felmentő rendelkezést mellőzte. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

A tanács elnöke indokolásában előadta, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat maradéktalanul betartotta, az általa megállapított tényállás megalapozott volt, a bizonyítási eljárást széleskörűen lefolytatta és indokát adta, hogy mely bizonyítékokra alapította ítéletét.

A tanács elnöke kiemelte azt is, hogy a törvényszék a büntetési célok szem előtt tartása mellett szabta ki a vádlottal szemben a büntetést. Az elkövetéskor a 72. életévét betöltött, súlyos betegségben szenvedő vádlottal szemben a büntetés súlyosítását az ítélőtábla nem látta indokoltnak.

A Fővárosi Ítélőtábla ítélete jogerős.

Budapest, 2017. július 11.