Jogerős ítélet a másfél éves unokahúgát cigiztető, L. G. vádlott és társa ügyében

A Fővárosi Ítélőtábla 2018. március 08. napján L. G. vádlott és társa ellen testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt indult büntetőügyben ítéletet hirdetett, az elsőfokú bíróság ítéletét a büntetés kiszabása körében megváltoztatta.

Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék a 2017. november hó 29. napján kihirdetett ítéletével L. G. I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki testi sértés bűntettének kísérletében, garázdaság bűntettében, közúti veszélyeztetés bűntettében, testi sértés vétségének kísérletében, valamint testi sértés bűntettének kísérletében.

Ezért őt, mint különös visszaesőt halmazati büntetésül 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 5 év közügyektől eltiltásra és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Úgy rendelkezett, hogy az I. r. vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

L. M. II. r. vádlott bűnösségét a törvényszék bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében állapította meg, ezért 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyész az I. r. vádlott terhére súlyosításért, az I. r. vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek. Az ítélet a II. r. vádlott vonatkozásában jogorvoslat hiányában jogerőre emelkedett.

A Fővárosi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetést 7 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 7 év közügyektől eltiltásra és a járművezetéstől való eltiltás időtartamát 5 évre súlyosította.

A tanács elnöke indokolásában előadta, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat betartotta, a tényállás megállapításakor nem tévedett, a bizonyítási eljárást széleskörűen lefolytatta és indokát adta, hogy mely bizonyítékokra alapította ítéletét, amellyel a másodfokú bíróság teljes egészében egyetértett. A törvényszék a vádlott terhén megállapított bűncselekményeket jogilag helyesen minősítette.

Az ítélőtábla álláspontja szerint az ügyész súlyosítás érdekében bejelentett fellebbezése alapos volt. A másodfokú bíróság további súlyosító körülményként értékelte, az öt bűncselekményből álló bűnhalmazatot. Az ügy megítélése szempontjából nagy jelentőséggel bír, hogy a 25 éves vádlott különös visszaesőnek minősül, vagyis korábban már hasonló jellegű bűncselekmények, valamint rablás és zsarolás bűntette miatt is elítélték.

Mindezekre figyelemmel az ítélőtábla – a büntetési célok elérése érdekében – a középmértéket (7 év) valamivel meghaladó büntetés kiszabását látta indokoltnak.

 A Fővárosi Ítélőtábla határozata jogerős.

 

Budapest, 2018. március 8.