Jogerős ítélet A. H. szír állampolgár ügyében

A felperes szír állampolgár, aki 2015 szeptemberében a röszkei átkelőhelynél a határon való átjutás érdekében – másokkal együtt – a határt védő rendőröket kövekkel, illetve más tárggyal dobálta, majd be is lépett Magyarország területére. A felperest néhány nappal később őrizetbe vették, majd büntető eljárás indult ellene, amely 2018. szeptember 20. napján fejeződött be jogerősen.

Az alperes 2017 őszén konzultációs kérdőíveket küldött a választópolgároknak, aminek 5. kérdése akként említi a felperest: A. H., „aki kövekkel támadt a határt védő magyar rendőrökre, és ezért elítélték”.

A felperes keresetében azért sérelmezte ezt a nyilatkozatot, mert ekkor jogerősen még nem ítélték el.

Az elsőfokú bíróság a felperes keresetét elutasította.

Az elsőfokú ítélet indokolásának lényege szerint az alperesnek fel kellett volna tüntetnie, hogy a bíróság nem jogerősen ítélte el a felperest és ezt nem tette meg. Ez a mulasztás azonban nem sérti a felperes jóhírnevét, mert a felperes elismerten kővel dobálta a határt védő magyar rendőröket és társadalmi megítélése szempontjából a közlésnek ez a része a meghatározó. Emellett elhanyagolható sérelmet eredményez, hogy az alperes elmulasztotta feltüntetni az ítélet nem jogerős jellegét.

Az ítélet ellen a felperes élt fellebbezéssel, melyben elsődlegesen az ítélet megváltoztatását és keresetének való helyt adást, másodlagosan hatályon kívül helyezést kért. Álláspontja szerint a kifogásolt közlés valótlansága folytán sértő.

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helyes indokai alapján helybenhagyta.