L. István vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2013. június 26. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
FŐVÁROSI ÍTÉLŐTÁBLA BÜNTETŐ KOLLÉGIUMA
Tárgyaló: 
fszt. 8. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Budapest Környéki Törvényszék a 2012. október 3. napján kelt ítéletével L. István vádlottat bűnösnek mondta ki a Btk. 166. § (1) bekezdésbe ütköző és a (2) bekezdés b) pontja szerint minősülő emberölés bűntettében, ezért őt 14 (tizennégy) év fegyházbüntetésre és 10 (tíz) év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint L. István 2010. november 30-án tudomást szerzett arról, hogy Z. József sértett tartozást adott meg a vádlott édesanyjának, ebből arra következtetett, hogy a sértett segélyt kapott, ezért elhatározta, hogy elveszi a pénzét. A sértett V.-en, egy erdős területen kialakított bódéban lakott. A vádlott magához vett egy kesztyűt, egy símaszkot és egy vascsövet. A sértett bódéjához érve szándékával felhagyva a vascsövet eldobta és hazament.

A vádlott 2010. december 2-án összeszólalkozott M. Istvánnal, ettől indulatos lett és elhatározta, hogy a sértettel kapcsolatos tervét megvalósítja. Este ½ 9-kor sötét ruhába öltözött, eltette a korábban is használt símaszkot, magához vett egy orvosi gumikesztyűt, egy kést és elindult a sértetthez. A sértett lakóhelyéhez érve a kést egy fába szúrta, felvette a gumikesztyűt és a maszkot, majd az útközben megtalált, korábban eldobott vascsővel a kezében belépett a sértett bódéjába.

A közelben közvilágítás nem volt, az éjszakai fényviszonyok mellett a vádlott a sértettet nem látta jól, de a sértett testtájai – végtagjai, feje – a vádlott számára felismerhetők voltak. A sértett a bódéban lévő ágyon fekve aludt. A vádlott az ágy mellé lépve a sértettről lehúzta a takarót, a vascsővel megbökdöste a lábát és elváltoztatott hangon azt mondta: „adjál pénzt”. A sértett felébredt, tagadta, hogy pénze lenne és kérte, hogy „ne bántsák” őt. A vádlott át akarta kutatni a sértett ruházatát, de a sértett védekezett; a védekezés elhárítása érdekében a vascsővel közepes erővel a bal kézhátára csapott, majd átkutatta a sértett zsebét, de nem talált semmit.

Ezt követően a vádlott tovább folytatta a sértett ruházatának átvizsgálását, és ez alatt a sértettet a vascsővel több esetben, egy esetben nagy erővel, egy esetben közepes-nagy erővel, egyszer kis-közepes erővel, két esetben közepest meghaladó erővel, 1-2 alkalommal közepes erővel – a bal oldali kulcscsont tájékán, a nyak-szírt bal oldalán, a jobb és bal oldali halánték tájékán, a homlok bal oldalán, a bal lábszárán, a jobb lapocka tájékán – megütötte. A sértett sérüléseket szenvedett a védekezésképpen maga elé emelt karján, kezén és alkarján is és további két-három rendbeli, nagy erejű bántalmazás következtében a bal lábszára is megsérült. A zsebek átvizsgálása alatt ismét 1-2 alkalommal közepes, ill. ezt kis mértékben meghaladó erővel bántalmazta a vádlott a sértettet.

A vádlott pénzt nem talált, a sértettet a bódéban magára hagyta és a lakásába távozott. A vádlott távozása után a sértett elvesztette az eszméletét, a hideg környezetben testhőmérséklete oly mértékben lecsökkent, hogy a testének kihűlése, egy-két óra leforgása alatt a halálához vezetett. A sértettet december 4-én találták meg a környékbeli hajléktalanokat ellenőrző polgárőrök.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést, elsődlegesen a minősítés megváltoztatása, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ítélet tényállásának kiegészítését indítványozta a sértett testi adottságai és fizikai állapota tekintetében, illetve a büntetéskiszabási körülmények körében súlyosító körülményként kérte figyelembe venni, hogy a vádlott egy kiszolgáltatott helyzetben lévő, gyenge fizikumú személyre támadt és nem ez volt az első bántalmazás a részéről, továbbá az élet- és testi épség elleni bűncselekmények elszaporodottságát. A kiegészítését követően az elsőfokú bíróság ítéletének a helybenhagyását indítványozta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2013. június 26. napján 9:00 órára tűzött ki nyilvános ülést.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: