V. Ádám vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2013. szeptember 3. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055. Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék, mint elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott életvitelszerűen együtt élt a 77 éves nagymamájával, H. R-né sértettel a Budapest, III. kerületi lakásukban. A vádlott rendszeres kábítószer- és alkoholfogyasztóként az együttélés során különböző okok miatt több esetben bántalmazta a sértettet. 2011. december 18. napján a vádlott kábítószert fogyasztott, majd az otthonukban felelősségre vonta a sértettet amiatt, hogy a sértett ki akarja őt jelenteni a lakásból. Ezt követően a vádlott és a sértett között szóváltás alakult ki, amelynek során a vádlott rátámadt a sértettre, és őt elsöprő lendülettel és intenzitással, kitartóan bántalmazni kezdte, ököllel és puszta kézzel testszerte ütlegelte, illetve rugdosta.

A vádlott cselekménye következtében a sértett felső és alsó végtagjait legkevesebb 15 rendbeli erőbehatás, a fejét legkevesebb 11 rendbeli erőbehatás, a nyakát legkevesebb 3 rendbeli erőbehatás, a mellkasát, a hátát, a medence és fartájékot legkevesebb 10 rendbeli erőbehatás érte. A sértett – többek között – koponyaűri vérzést, a szívizomzat vérzéses zúzódását, tüdőzúzódást, kétoldali sorozat-bordatörést, a gégéhez tartozó pajzsporc nagyszarvának törését a pajzs- és gyűrűporc közötti lágyrészek bevérzésével, valamint az V. és VI. csigolya közötti magasságban a nyaki gerinc törését szenvedte el. A sértett kórházban bekövetkezett halálát a szívizomzúzódáshoz, a kétoldali bordatöréshez és a gégezúzódáshoz társult traumás shock idézte elő.

A Fővárosi Törvényszék a 2012. október 30. napján kihirdetett ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki a Btk. 166. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés d) pontja szerint minősülő, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, és ezért őt 20 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész a vádlott terhére, tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést. A vádlott enyhítésért, míg a védője téves jogi minősítés miatt és enyhítés céljából fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az átiratában az ügyészi fellebbezést fenntartotta, a vádlotti és védői fellebbezést alaptalannak tartotta. Indítványozta, hogy az ítélőtábla életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélje a vádlottat, akit a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből zárjon ki, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletének helybenhagyására tett indítványt.

Egyéb információ: 

Információ:
dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: