T. József I.r. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2013. szeptember 10. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 4. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

1. Elsőfokú ítélet:
Budapest Környéki Törvényszék 2012. július 13. napján kelt 19.B.145/2010/142. sz. határozata

2. Bűncselekmény, kiszabott büntetés:
T. József I.r. vádlott bűnös
- emberölés bűntettének kísérletében (Btk. 166.§ (1) bek.),
- rongálás vétségében,
ezért őt a törvényszék – halmazati büntetésül – 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság testi sértés bűntettének előkészülete és rongálás vétsége miatt emelt vád alól felmentette, a tulajdon elleni szabálysértés miatt indult eljárást megszüntette. Kötelezte a vádlottat, hogy a magánfélnek fizessen 38.000 Ft kártérítést, rendelkezett továbbá az előzetes fogva tartásban töltött idő beszámításáról, és a bűnügyi költség viseléséről is.

3. Történeti tényállás
T. József vádlott és T. Ildikó sértett 2007 júliusában kötött házasságot. Őrbottyánba költöztek, azonban viszonyuk megromlott, így 2008 novemberében közös megegyezéssel elváltak. Ezt követően is tartották a kapcsolatot, egy alkalommal közösen mentek nyaralni is. T. Ildikó sértett végül 2009 márciusában létesített új kapcsolatot M. János sértettel. T. József vádlott nem tudott belenyugodni, hogy a sértett véglegesen el akar válni tőle, ezért folyamatosan kereste őt telefonon, illetve sms üzeneteket hagyott a számára. Miután megtudta, hogy T. Ildikó kapcsolata komolyabbra fordult M. Jánossal, kiderítette M. János telefonszámát, amire 2009. április 28. és május 2. napja között több alkalommal, az életét is közvetlenül fenyegető tartalmú üzeneteket küldött. Ezeket az smseket T. Ildikó telefonjára is továbbította.
2009. május 8. napján T. József vádlott 25 sikertelen hívási kísérletével elérte, hogy T. Ildikó sértett fogadja a hívását, majd még 10 alkalommal hívta. Ezen hívások során két alkalommal rövid ideig beszéltek, és a sértettet arról faggatta, hogy kivel, mikor, hova megy. 18:00 és 18:30 perc közötti időben a vádlott ismeretlen módon megtudta, hogy a sértett a Széchenyi Fürdőbe megy találkozni M. Jánossal. Amikor T. Ildikó és M. János sértett a fürdőben voltak, 19:00 órakor megjelent a vádlott is, és a medence szélén hangos szóváltás alakult ki közöttük. A sértettek látva a vádlott ingerült, fenyegető magatartását, megállapodtak abban, hogy külön fogják elhagyni a fürdő területét. T. Ildikó hazafelé menet azt tapasztalta, hogy a vádlott a fürdő előtt motorjára támaszkodva várja őt, majd az autópályán elindult Őrbottyánba. Ez idő alatt M. János sértett is elindult T. Ildikó házához. 19:52 és 21:36 perc között a vádlott M. János telefonjára fenyegető smseket küldött, hogy hagyja el a házat, illetve T. Ildikónak, hogy ki fogja rúgatni a munkahelyéről. A sértettek, mivel tartottak a vádlottól, a ház valamennyi ajtaját bezárták, a telefonjaikat kikapcsolták, és a redőnyöket ütközésig leengedték, hogy ne lehessen a házba belátni. T. József vádlott a telefonok kikapcsolása miatt feldühödött, és magához vette az engedéllyel tartott, az eljárás során lefoglalásra nem került Colt 357 kaliberű Magnum típusú lőfegyverét és az őrbottyáni házhoz ment, ahol észlelte, hogy a ház udvarán kettő autó áll, így nyilvánvalóvá vált számára, hogy M. János is a házban tartózkodik.
Ezt követően 2 célzott lövést adott le az ingatlan nappalijának az ablakára, melyből az egyik lövedék behatolt a lakásba, azonban az üvegbe csapódva kettévált, az ólommag a tévével szemben lévő kanapé mellett 110 cm magasságban a falba, míg a lövedékköpeny oldalra vágódva a kanapé felett lévő képbe, 125 cm magasságban csapódott be. A lövedék olyan mozgási energiával bírt, ami az emberi élet kioltására alkalmas volt. A másik lövés az ablakkeretbe csapódott be. Személyi sérülés nem történt, mivel a lövések pillanatában a sértettek nem a nappaliban, hanem a hálószobában tartózkodtak, amelyről azonban a vádlott a leengedett redőnyök miatt nem tudott megbizonyosodni. A vádlott ezen túlmenően egy 3. lövést is leadott M. János autójára, amely a gépjárműben 136.348 Ft kárt okozott.
A lövéseket követően a sértettek értesítették a rendőrséget, míg a vádlott elhagyta a helyszínt. Az este folyamán T. József 35 alkalommal kezdeményezett telefonhívásokat T. Ildikó telefonjára, aki némelyiket felvette. Ekkor a vádlott folyamatosan azt üvöltözte a telefonba, hogy „megdöglesz, lelőlek!”.

Bizonyítékok: sértettek, illetve a tanúk nyomozati és tárgyalási vallomásai, igazságügyi építési műszaki szakértői, nyomszakértői, fegyverszakértői szakvélemények, egyéb okirati bizonyítékok.

5. Fellebbezések
- A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség átiratában a tényállást megalapozottnak tartotta, azonban a vádlott terhére a bűncselekmény eltérő jogi minősítése, és a kiszabott büntetés súlyosítása miatt fellebbezett. Álláspontja szerint amikor a vádlott kétszer belőtt az ablakon, tisztában volt azzal, hogy az esetlegesen ott tartózkodó mindkét sértett halálát okozhatja, e lehetséges következményekbe T. Ildikó sértett vonatkozásában belenyugodva adta le a lövéseket, míg az előzmények ismeretében M. József sértett esetében kifejezetten kívánta a halálos eredményt, ezért cselekménye helyesen több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletét valósította meg.

- A vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A védő álláspontja szerint a vádlott magatartása eshetőlegesen sem irányult az élet kioltására, vagy testi sértés okozására, az kizárólag ijesztésre, zajkeltésre irányult. Egy lövés hatolt be csupán a házba, és mivel a vádlott előzetesen körbejárta az ingatlant, tudomással bírt arról, hogy M. János nem tartózkodik a nappaliban.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: