Sz. János I. r. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2013. október 1. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
1055. Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 8. sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Budapest Környéki Törvényszék által megállapított tényállás szerint Besnyő településen egymással szemben lakott Sz. János I. r. vádlott és édesanyja, valamint O. Béla II. r. vádlott és családja. A környéken laktak továbbá a V. család tagjai, köztük O. Gyula sértett. Sz. János I. r. vádlott 2008 áprilisában került közelebbi kapcsolatba O. Béla lányával, O. Klárával. Kapcsolatuk alatt gyakoriak voltak a nézeteltérések, melyek során O. Klára esetenként visszaköltözött a szüleihez. O. Béla egyre kevésbé nézte jó szemmel lánya és az I. r. vádlott kapcsolatát. Sz. János I. r. vádlott abban a hiszemben volt, hogy V. Róbert O. Béla II. r. vádlott támogatásával O. Klárának udvarol, ezért a kapcsolat az Sz. család és a V. család közt feszültté vált. 2008. július 30. napját megelőzően O. Klára ismét visszaköltözött szüleihez egy veszekedést követően.

Sz. János I. r. vádlott 2008. július 30-án a délutáni órákban a kertjében italozott. Ezen a napon este O. Klára édesanyjával és V. Róberttel látogatóba készült a V. családhoz. Útjuk során Sz. János I. r. vádlott háza előtt haladtak el. Sz. János a kertben ült és italozott mikor meglátta O. Klárát kiszaladt az utcára és kérlelte, hogy költözzön vissza hozzá. O. Klárával és O. Bélánéval Sz. János hangos szóváltásba került. Egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személy telefonon értesítette az ugyancsak ittas állapotban lévő O. Bélát az eseményekről, kinek megérkezése után közte és Sz. János között veszekedés kezdődött, majd lökdösni és ütlegelni kezdték egymást. Közben a hangoskodásra kijött L. Gabriella és az I. r. vádlott édesanyja is.

A kölcsönös tettlelegesség során O. Béla egy esetben, közepes erővel, a fején megütötte Sz. Jánost, míg az I. r. vádlott két esetben, nagy erővel, ököllel, a fején megütötte O. Bélát. A nagy erejű ütések hatására O. Béla eszméletlen állapotban a földre zuhant.

O. Ádám telefonált a V. családnak, hogy segítséget kérjen édesapja számára. Időközben V.-ék házához megérkezett O. Klára, L. Gabriella és O. Ádám, akik könnyebben megsérültek. Ennek hatására V. Gábor, felesége, V. Róbert, O. Gyula és O. Ádám az események színhelyére siettek autóval. Hamarosan megérkezett K. Ferenc is. Ekkor a még mindig eszméletlen O. Béla mellett állt Sz. János és kezében egy „kardot” tartott. Ezt látva V. Gábor erélyesen fellépett Sz. Jánossal szemben, aki ennek hatására látszólag megnyugodott.
O. Gyula sértett a földön fekvő O. Béla segítségére sietett. Amikor Sz. János ezt meglátta, felszólította O. Gyulát, hogy hagyja meghalni O. Bélát, majd O. Gyulához lépett és a nála lévő „karddal” felülről lefelé irányuló mozdulattal többször a felemelkedő O. Gyula fejének irányába csapott. O. Gyula sértett kezeinek felemelésével próbálta kivédeni a támadást, ennek hatására egy közepes nagyságú merőleges irányú metszés jellegű seb keletkezett a jobb karján, és egy másik metszés jellegű erőbehatás érte a bal karját. O. Gyula erősen vérezni kezdett, ezt látva Sz. Jánosné fiát, I. r. vádlottat betuszkolta a házukba. A többi jelenlévő bekötözte O. Gyula sértett karját, hazavitték, majd értesítették a mentőket. A mentők kiérkezve a helyszíni ellátás után kórházba vitték a sértettet.

A Budapest Környéki Törvényszék a 4 B. 78/2009/77. számú 2013. január 22. napján kelt ítéletében Sz. János I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntettének kísérletében [Btk. 166. § (1) bek., (2) bek. c) pont] és testi sértés bűntettében [Btk. 170.§ (1) bek. (2) bek.], O. Béla II. r. vádlottat bűnösnek mondta ki garázdaság vétségében [Btk. 271.§ (1) bek.].
A Budapest Környéki Törvényszék Sz. János I. r. vádlottat halmazati büntetésül 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. O. Béla II. r. vádlottat 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette.

Sz. János I. r. vádlott és védője téves minősítés és enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

O. Béla II. r. vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette. Az ítélet a II. r. vádlott vonatkozásában 2013. január 22. napján jogerőre emelkedett.

Az ügyész mindkét vádlott vonatkozásában tudomásul vette az ítéletet.

A Fővárosi Fellebviteli Főügyészség a védelmi fellebezést alaptalannak tartja, az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2013. október hó 1. napjára tűzött ki nyilvános ülést.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: