P. Imre vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2013. november 13. szerda, 13:00
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055. Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 4. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az Egri Törvényszék, mint elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és N. K. sértett 13 évig élettársi kapcsolatban éltek, az együttélés azonban válságokkal volt terhes, az élettársak gyakran veszekedtek, 2011. szeptemberében a sértett elköltözésre készült. 2011. szeptember 11. napján 15 óra körüli időben a sértett megérkezett a vádlott gyöngyösi lakásába azzal a céllal, hogy néhány ruháját és gyógyszerét magával vigye. A vádlott féltékenységéből fakadóan a vádlott és a sértett között szóváltás alakult ki, a sértett a kiabálás közben a kezével a vádlott arca felé csapott, mire a vádlott kissé hátralépett, majd a konyhaszekrény fiókját kihúzta és felragadott belőle egy 27 cm teljes hosszúságú, 12,5 cm pengehosszúságú házilagosan élezett ún. csontozó kést, amellyel legalább közepes erővel mellkason szúrta a sértettet. Ezt követően újra és újra megszúrta a sértettet, aki kezeivel igyekezett hárítani a támadást. A vádlott a sértett földre zuhanása után sem hagyta abba a bántalmazást, összesen 33 alkalommal szúrt a sértett mellkasába, az utolsó – feltehetőleg nagy erejű – szúrásnál a kést markolatig benyomta és azt a sértett testében hagyta. A sértett halálát életfontos mellűri szervek sérüléséhez társult mellüregi elvérzés, kivérzéses sokk okozta. Ezt követően a vádlott öngyilkossági szándékkal a h-i családi házához motorozott, majd elállt a szándékától és végül az Egri Rendőrkapitányon feladta magát.

Az Egri Törvényszék a 2012. szeptember 5. napján kihirdetett ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki a Btk. 166. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés d) pontja szerint minősülő, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, és ezért őt 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az átiratában a védelmi fellebbezést alaptalannak tartotta, és az elsőfokú bíróság ítéletének a helybenhagyását indítványozta.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: