S. I. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2013. december 5. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
rablás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék mint elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint:

S. I. vádlott 2010. szeptemberében munkanélküli lett, anyagi helyzete megrendült, ezért elhatározta, hogy pénzzavarán egy által ismert postahivatal kirablásával próbál enyhítni.

2010. október 7. napján 12 óra körüli időben a VI. kerületi Hegedű utcában található 61. számú postahivatalhoz ment, ahol pár percig a környéket figyelte, majd gumikesztyűt vett fel és kapucniját fejére húzva belépett a posta ügyfélterébe. A nála levő gáz- és riasztófegyvert a munkaablak nyílásán át az ügyintézőre szegezve pénzt követelt. A felszólításra az ott dolgozó postai alkalmazott 614.880 forintot tett a vádlott szatyrába. S. I. vádlott ezt követően elhagyta a posta épületét és a közeli Király utcában taxiba szállt, amivel a XIII. kerületi József Attila Színházhoz vitette magát. Itt eldobta kabátját és a gumikesztyűt, majd ismét taxiba szállt és hazament.

A rablással szerzett pénzt elektronikai eszközökre és megélhetésére fordította.

A korábbi sikeres rabláson felbuzdulva S. I. vádlott egy pénzváltó kirablását is elhatározta. 2010. október 1. napján 19 óra 20 perckor cipőjére és kezére zacskót gumizva, kapucniját arcába húzva belépett a VII. kerület Rákóczi út 38. szám alatti pénzváltóba, ahol csak az ott dolgozó alkalmazott tartózkodott. S. I. vádlott a nála levő gáz- és riasztófegyverét a páncél üvegfalon keresztül az alkalmazottra fogta és „Add ide a pénzt, a forintot és az eurót!” szavakkal a készpénz átadására szólította fel, aki erre azt kérdezte, hogy viccel-e. Miután a vádlott azt válaszolta, hogy nem viccel és háromig számol, utána lő, az alkalmazott az időzáras széfhez ment és úgy tett, mintha azt megpróbálná kinyitni. Ehelyett azonban megnyomta a vészjelzőt és egy takarásban levő sarokba guggolt. Ezt látva a vádlott eltette gáz- és riasztófegyverét és értékszerzés nélkül távozott.

A bűncselekménnyel veszélyeztetett érték összesen 7.112.633 forint volt.

A sikertelen rablás ellenére S. I. vádlott továbbra is nagy mennyiségű készpénzre akart szert tenni. Az újabb bűncselekményre az V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 56. szám alatti pénzváltót szemelte ki. A vádlott 17 óra 38 perc körüli időben lépett be az üzlethelységbe, miután megvárta, hogy az ott tartózkodó ügyfelek elmenjenek. Gáz- és riasztófegyverét az üzletben dolgozó alkalmazottra fogta és felszólította a pénz átadására. Az alkalmazott azonban a vádlott látóteréből kilépve egy vasajtó mögé bújt és működésbe hozta a riasztót. A vádlott felismerve, hogy a sértett ellenállása miatt a készpénz megszerzésére nincs reális lehetősége, ezért cselekményével felhagyott és a helyszínt sietve elhagyta.

A bűncselekménnyel veszélyeztetett érték kb. 4.500.000 forint volt.

2010. október 14. napján S. I. vádlott a délelőtti óráktól céltalanul autózott Budapest területén gépkocsijával. A kora délutáni órákban észrevette a III. kerületi 33-as számú postahivatalt, és mivel ekkor is nála volt gáz- és riasztófegyvere, elhatározta, hogy azt kirabolja. Miután autóját leparkolta, gyalogosan megközelítette a kiszemelt épületet, ahová negyedórányi terepszemlét követően 15 óra körüli időben, fejére egy középen kilyukasztott nylon táskát húzva belépett. A 2-es számú munkaablaknál dolgozó alkalmazottra fogta gáz- és riasztófegyverét és „ide a pénzt, ide a zacskóba” szavakkal követelte a pénzt. Az alkalmazott a pisztolyt meglátva lábával azonnal megnyomta a vészjelzőt, majd a széfhez lépett és elkezdett abból kipakolni, ám hirtelen meggondolta magát és a pénzkötegeket visszatette. A vádlott látva az alkalmazott határozott fellépését és félve a lelepleződéstől értékszerzés nélkül elhagyta a postahivatalt.

A bűncselekménnyel veszélyeztetett érték 1.320.00 forint volt.

-oo-

A Fővárosi Törvényszék a 2012. szeptember 20. napján kihirdetett ítéletével – a vádlott feltáró jellegű beismerő vallomására is alapozottan - megállapította, hogy S. I. vádlott bűnös 2 rb., a Btk. 321. § (1) bekezdésbe ütköző és az (5) bekezdés a) pontja szerint minősülő rablás bűntettének kísérletében, valamint 2 rb. – egy esetben kísérleti szakban maradt -, a Btk. 321. § (1) bekezdésébe ütköző és a (4) bekezdés a) pontja szerint minősülő rablás bűntettében.
Erre tekintettel őt életfogytig tartó börtönbüntetésre és 10 évi közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban 20 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Az elsőfokú bíróság mindezeken túl rendelkezett a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időnek a kiszabott szabadságvesztésbe történő beszámításáról, a lefoglalt bűnjelek kiadásáról, továbbá a bűnügyi költség vádlott általi viseléséről.

-oo-

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg S. I. vádlott és védője elsődlegesen téves minősítés miatt, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: