M. L. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2013. december 12. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
rablás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Budapest Környéki Törvényszék mint elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint:

M. L. vádlott az általa vezetett cégek anyagi helyzetének helyrehozatala végett 2011. márciusában elhatározta, hogy gáz- és riasztófegyverével pénzintézeteket fog kirabolni.

M. L. vádlott a rabláshoz használt személygépkocsi álcázása céljából 2011. március 18. napján a hajnali órákban egy, az utcán parkoló gépjármű rendszámtábláit leszerelte és a bűncselekmények elkövetésének idejére azt saját gépkocsijára szerelte fel.

2011. március 18. napján 12 óra 50 perc körüli időpontban M. L. vádlott megjelent az Érd és Vidéke Takarékszövetkezet sóskúti fiókjánál. Parókában belépve gáz- és riasztófegyverét a biztonsági őrre fogta és közölte „ne mozdulj, bankrablás, ide a pénzt”. M. L. vádlott a pénztárhoz lépett és az ott dolgozó alkalmazottat felszólította, hogy az átadott nejlonzacskóba tegye a pénzt. A vádlott az így megszerzett összesen 1.128.500 forinttal gépkocsijába ült és a helyszínt elhagyta. A cselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

M. L. vádlott 2011. március 31. napján 13 óra körüli időben a Pannon Takarék Bank tarjáni fiókjához hajtott, felvette parókáját és riasztó- gázfegyverét magánál tartva belépett. Rögtön az egyik asztalnál dolgozó alkalmazotthoz fordult és azt mondta: „bankrablás”. Mivel az alkalmazott erre nem reagált a vádlott megismételte, „bankrablás”, majd gáz- és riasztófegyverét egy ott dolgozó másik alkalmazottra fogta és felszólította, hogy adja át neki a pénzt. Az alkalmazott megmutatta, hogy a fiókjában nincs pénz, erre M. L. vádlott a pénztáros fülkébe ekkor visszatérő harmadik alkalmazotthoz lépett, aki a vádlott felszólítására mindösszesen 1.461.000 forint készpénzt adott át. Ezt követően M. L. a rabolt pénzzel elhajtott. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

A magát szemüveggel és parókával álcázó M. L. vádlott 2011. április 5. napján 10 óra körüli időben jelent meg a CIB Bank Zrt. Budapest, Fehérvári úton található fiókjánál. Ahogy az ügyféltérbe lépett, gáz- és riasztófegyverét elővette és a fiókban szolgálatot ellátó fegyveres őrre fogta és közölte: „rablás”. Az őr felismerve, hogy nem éles fegyvert fognak rá, elővette saját pisztolyát, a vádlott fegyvert tartó kezét pedig félreütötte. A vádlott meglepődve az őr határozott fellépésén, cselekménye befejezése nélkül gyalogosan elmenekült. A cselekmény során kár nem keletkezett. A vádlott szándéka 200.000 forintot meghaladó, de 2.000.000 forintnál kevesebb készpénz megszerzésére irányult.

2011. április 6. napján M. L. vádlott gépkocsijával a Biatorbágy és Vidéke Takarékszövetkezet biatorbágyi fiókjához hajtott. Napszemüveget és parókát vett, majd belépett a fiók ügyfélterébe. Az ott dolgozókkal közölte: „bankrablás”, majd az egyik alkalmazotthoz lépett és az elválasztó üveglapra csapott, ami ettől elrepedt. Mikor az asztalnál ülő közölte, hogy nála nincs pénz, a vádlott a szomszédos ablakhoz lépett, az üvegre csapott, ami eltörött, és az itt dolgozótól is pénzt követelt. Ekkor az üzlethelységben tartózkodó harmadik alkalmazott szólt M. L. vádlottnak, hogy a pénz nála van és elkezdte a kötegeket – köztük egy festékpatronnal ellátott csali-köteggel - a pultra pakolni. A vádlott az összesen 1.192.500 forint zsákmánnyal gépkocsijába ült és elhajtott. Később a vádlott észrevette – az amúgy nem működő – csali-köteget és azt a Budafoki úton álló egyik épület pincéjébe dobta. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

-oo-

A Budapest Környéki Törvényszék a 2012. november 26. napján kihirdetett ítéletével – a vádlott beismerő vallomására is alapozottan - megállapította, hogy M. L. vádlott bűnös 4 rb. - egy esetben kísérleti szakban maradt -, a Btk. 321. § (1) bekezdésbe ütköző és a (4) bekezdés a) pontja szerint minősülő fegyveresen elkövetett rablás bűntettében, valamint 2 rb. – egy esetben folytatólagosan elkövetett -, a Btk. 277/A. § (1) bekezdés a) pontja szerinti egyedi azonosító jel meghamisításának bűntettében.

Erre tekintettel őt életfogytig tartó fegyházbüntetésre, 10 évi közügyektől eltiltásra és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban 22 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. Elrendelte továbbá a Budai Központi Kerületi Bíróság által korábban jogerős ítélettel kiszabott 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésének végrehajtását is.

Az elsőfokú bíróság mindezeken túl rendelkezett a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időnek a kiszabott szabadságvesztésbe történő beszámításáról, a lefoglalt bűnjelek kiadásáról, továbbá a bűnügyi költség vádlott általi viseléséről. A bíróság kötelezte a vádlottat a bűncselekménnyel a Pannon Takarék Banknak, valamint a Biatorbágy és Vidéke Takarékszövetkezetnek okozott kár megtérítésére, illetve vele szemben 1.128.500 forint összegre vagyonelkobzást rendelt el.

-oo-

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg M. L. vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: