K.András

Tárgyalás időpontja: 
2014. február 13. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest, V., Markó u. 16.
Tárgyaló: 
fszt. 8. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2013. év augusztus hó 30. napján kelt 8.B.319/2013/31. számú ítéletével

K. András vádlottat bűnösnek mondta ki
- emberölés bűntettében {1978. évi IV. törvény 166. § (1) bek., (2) bek. d) pont}

Ezért őt 18 év fegyházbüntetésre és 10 évi közügyektől eltiltásra ítélte.
Az előzetes fogvatartásban és házi őrizetben eltöltött időt a kiszabott szabadságvesztés büntetésbe beszámította.

Rendelkezett emellett a lefoglalás megszűntetéséről és a bűnügyi költség viseléséről is.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2008. évben ismerkedett meg G. M. Robertával, akivel szerelmi kapcsolat alakult ki. 2011-re elhidegültek egymástól, azonban a párkapcsolati problémáik megoldását követően, 2011. szeptember 10. napján a Budapest, Murányi u. 42. III/30. szám alatti lakásba összeköltöztek.
2011. szeptember 19-én a vádlott elolvasta G. M. Roberta mobiltelefonjában található üzeneteket, amelyből kiderült, hogy élettársa viszonyt folytat. Ettől haragra gerjedt, és egy kalapáccsal nagy erővel fejen ütötte G. M. Robertát, aki ettől a földre esett. Majd a vádlott megragadta, a matracra fektette, és a kalapáccsal többször lesújtott a fejére. A mentőápolóként dolgozó vádlott a súlyos életveszélyes sérülések ellenére nem hívott orvosi segítséget, hanem úgy határozott, hogy ő fogja ellátni a sérüléseket. A sérült fejét bekötötte, majd a matracon fekve hagyta. Később intravénásan beadott egy ampulla Rivotrilt és egy ampulla Haloperidolt. Ezt követően a sértettet a lakásban tartotta, ételt és italt nem adott neki, egészségügyi ellátásáról tovább nem gondoskodott. 2011. szeptember 21-én az esti órákban értesítette a mentőket. A végig kómában fekvő G. M. Roberta a több hónapig tartó intenzív orvosi ellátás ellenére 2011. december 25. napján meghalt.

A büntetés kiszabása során irányadó körülmények:

Az elsőfokú bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott élettársa, vagyis közeli hozzátartozója sérelmére követte el a bűncselekményt.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott beismerő vallomását, a vádlott bűntetlen előéletét, és azt a tényt, hogy egy kiskorú eltartásáról gondosodik.

Fellebbezések:

Az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezésében a vádlott és védője elsődlegesen a vád megalapozatlanságára hivatkozással az ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárásra történő utasítását, másodlagosan annak megváltoztatását, harmadlagosan a minősítés megváltoztatását kérte.

Az ügyész a fellebbezéssel szemben az ítélet helybenhagyására tett indítványt.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség átiratában kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság ügyfelderítési és indokolási kötelezettségének eleget tett, okszerűen következtetett a vádlott bűnösségére. A bíróság a súlyosító és enyhítő körülményeket helyesen tárta fel azzal a pontosítással, hogy a vádlott egy kiskorú gyermek tartására csak részben kötelezett. Mindezekre tekintettel az ügyészi fellebbezésben írtak szerint az ítélet helybenhagyására tett indítványt.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2014. év február hó 13. napjára tűzött ki nyilvános ülést.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: