T. Róbert I. r. vádlott és társai

Tárgyalás időpontja: 
2014. június 13. péntek, 09:00
Ügy tárgya: 
rablás bűntette és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
1055. Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2013. november 5. napján kihirdetett 24.B.1215/2010/59. számú ítéletével
T. Róbert I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki
- társtettesként elkövetett rablás bűntettében (Btk. 365. § (1), (3) bekezdés a) és c) pont), és
- lőfegyverrel visszaélés bűntettében (Btk. 325. § (1) bekezdés a) pont). Ezért őt halmazati büntetésül 5 évi fegyházbüntetésre és 5 évi Magyarország területéről kiutasításra ítélte.

V. Endre III. r. vádlott bűnösségét
- bűnsegédként elkövetett rablás bűntettében (Btk. 365. § (1), (3) bekezdés a) és c) pont) állapította meg, amiért őt halmazati büntetésül 3 évi fegyházbüntetésre és 3 évi közügyektől eltiltásra ítélte.

D. Sándor II. r. vádlottat az ellene bűnsegédként elkövetett rablás bűntette (Btk. 365. § (1), (3) bekezdés a) és c) pont) miatt emelt vád alól felmentette.

A T. Róbert I. r. vádlottal szemben társtettesként elkövetett közokirattal visszaélés vétsége (Btk. 346. § (1) bekezdés a) pont) miatt indult büntetőeljárást megszüntette.

Rendelkezett egyúttal a vádlottak által előzetes fogvatartásban töltött időnek a kiszabott szabadságvesztésbe történő beszámításáról, az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetéséről és a lefoglalt bűnjelekről.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás a következő:

O. Sándor sértett egy Románia és Magyarország közötti menetrendszerinti buszjárat buszvezetője volt. Amikor 2004. június 14. napján 9 órakor Magyarországra érkezett, nagyobb összegű készpénzt hozott magával. Ennek oka az volt, hogy a Romániából Magyarországra érkező személyeket a román hatóság úgy engedte a határt áttérni, ha az itt tartózkodásukat fedező pénzt fel tudják mutatni. A buszvezetők, így O. Sándor is, úgy segítettek az utasoknak, hogy rendszeresen tartottak maguknál nagyobb mennyiségű készpénzt, amit az utasok között az utazás megkezdésekor szétosztottak, majd a határátlépést követően visszaszedtek. Ezzel a gyakorlattal a vádlottak is tisztában voltak.

A II. r. vádlott az I. és III. r. vádlottak, valamint ismeretlenül maradt társuk kérésére 2004. június 14. napján 21 óra körüli időben a sértett által használt útvonalon egy kereszteződésben tartózkodott, hogy a sértett mozgását megfigyelje.
V. Endre III. r. vádlott ismeretlen körülmények között szerzett egy másik személygépkocsihoz tartozó rendszámtáblát, amit a használatában álló autóra szerelt. A III. r. vádlott 2004. június 15. napján 9 óra körüli időben az I. és II. r. vádlottak, valamint ismeretlenül maradt társuk társaságában Budapestre érkezett, ahol a II. r. vádlottat kitették azért, hogy a sértett érkezését egy meghatározott helyre a korábban megbeszéltek szerint jelezhesse. Amikor a II. r. vádlott jelezte a sértett érkezését egy épülethez, az I. r. vádlott és ismeretlenül maradt társuk elfoglalták helyüket a lépcsőházban. Mindketten gumimaszkot viseltek, és az I. r. vádlottnál egy lőfegyver is volt, amelynek tartására nem rendelkezett engedéllyel.

A II. r. vádlott, miután a társai nem jöttek érte, hazament.

Amikor O. Ferenc sértett és élettársa a lépcsőházba értek, a vádlottak ismeretlenül maradt társa „Állj!” felkiáltással O. Ferenc sértett felé rontott, gázsprayvel az irányukba fújt, majd O. Ferencet meglökte, aki ennek következtében elesett. Ekkor támadója a sértett hátizsákját letépve azt a sértett hátáról magához vette, majd társával együtt a kijárat felé futott. O. Ferenc sértett és élettársa a menekülő I. r. vádlottat és ismeretlenül maradt társát üldözőbe vették. Az utcán menekülő ismeretlenül maradt elkövetőt egy útkereszteződésnél a III. r. vádlott felvette, majd miután az I. r. vádlott is csatlakozott hozzájuk, elhajtottak.
O. Ferenc sértett hátizsákjában volt személyazonosító okmánya, útlevele, vezetői engedélye, élettársa útlevele, valamint 1.250.000 forint, 1.500 euró, 51 dollár és 40.000.000 lej készpénz. A cselekménnyel okozott összesen 1.888.507 forint kár nem térült meg.

Az elsőfokú ítéletet ellen az ügyész az I. és III. r. vádlottak vonatkozásában a büntetés súlyosítása, a II. r. vádlott tekintetében az ítélet hatályon kívül helyezése és az elsőfokú bíróság új eljárásra utasítása iránt, míg az I. és III. r. vádlottak és védőik felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: