B. Balázs és társa

Tárgyalás időpontja: 
2014. július 1. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
hivatali visszaélés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 4. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

1. Elsőfokú ítélet:
Fővárosi Törvényszék 2013. november 22. napján kelt 2.B.631/2013/11. számú határozata

2. Bűncselekmény, kiszabott büntetés:
B.B. I.r. vádlott bűnös vesztegetés bűntettében (1978. évi IV. törvény 250. § (1) bekezdés), ezért őt a törvényszék 1 év és 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

M.A. II.r. vádlott bűnös vesztegetés bűntettében, mint bűnsegéd (1978. évi IV. törvény 250. § (1) bekezdés), ezért őt a törvényszék 1 év és 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

3. Személyi tényállás
B.B. I.r. vádlott főiskolát végzett, nős, eltartásra szoruló hozzátartozója nincs. Aktuális munka, kereseti és vagyoni viszonyai nem ismertek. Büntetlen előéletű.

M.A. II.r. vádlott szakmunkásképző iskolát végzett, nőtlen, egy kiskorú gyermeke van. Aktuális munka, kereseti és vagyoni viszonyai nem ismertek. Büntetlen előéletű.

4. Történeti tényállás

B.B. I.r. vádlott az adott időszakban a Ferencvárosi Közterület Felügyeletnél dolgozott közterület-felügyelői munkakörben, míg M.A. II.r. vádlott az APCOA Kft. alkalmazásában, mint kerékbilincs felszerelő dolgozott.

Mindkét vádlott munkakörét, feladatát különböző szintű jogszabályok határozzák meg.

2011. augusztus 5-én a délelőtti órákban M.A. II.r. vádlott B.B. I.r. vádlott utasítására kerékbilincset helyezett fel egy, az ellenőrzési területükön szabálytalanul parkoló személygépkocsira. Még a kerékbilincs felhelyezése közben érkezett vissza a gépjárműhöz annak tulajdonosa és férje, a gépkocsi vezetője. A hatályos rendelkezések szerint ilyen esetben az intézkedést azonnal félbe kell szakítani és a vonatkozó rendelet mellékletében meghatározott költség 50 %-át, jelen esetben 7.190,- Ft-ot kell a szabálytalanságot elkövetőnek megfizetnie. M.A. II.r. vádlott ezzel szemben – B.B. I.r. vádlott tudtával és beleegyezésével – 11.000,- Ft-ot kért a gépkocsi vezetőjétől azzal, hogy ennek megfizetése esetén eltekintenek a szabálysértési feljelentéstől.

A vádlottak csupán a 7.190,- Ft-ról állítottak ki bevételi pénztárbizonylatot és ezen összeggel számoltak el a munkáltató felé.

A gépkocsi vezetője nyomban bejelentést tett az Önkormányzat Közterület Felügyeleténél.

5. Büntetéskiszabási körülmények

Az elsőfokú bíróság ítélete szerint mindkét vádlott esetében enyhítő körülmény az időmúlás.

A II.r. vádlott tekintetében továbbá a büntetlen előélet, egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik.

Mindkét vádlott esetében súlyosító körülmény korrupciós jellegű bűncselekmények elszaporodottsága, nagyfokú látencia és az ebből is fakadó nehéz bizonyíthatóság.

5. Fellebbezések

vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Btk.2.§-ára figyelemmel az elbíráláskor hatályos törvény alkalmazását indítványozta figyelemmel arra, hogy ez a vádlottakra nézve kedvezőbb elbírálást tesz lehetővé a feltételes szabadságra vonatkozó rendelkezések módosulása miatt. Ebből fakadóan a cselekmények minősítésének megváltoztatása mellett vagyonelkobzás alkalmazására is indítványt tett.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: