S. Á. János

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 15. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés előkészületének bűntette és más
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 8. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék 18.B.1414/2010/166. számú, 2013. május hó 21. napján kelt ítéletével S. Á. János vádlottat bűnösnek mondta ki:
-2 rb. emberölés előkészületének bűntettében (1978. évi IV. törvény 166. § (3) bekezdés)
- testi sértés bűntettében (1978. évi IV. törvény 170. § (1) bekezdés, (4) bekezdés II. fordulat)
- garázdaság vétségében (1978. évi IV. törvény 271. § (1) bekezdés)

Ezért az elsőfokú bíróság a vádlottat – halmazati büntetésül - 2 (kettő) évi és 6 (hat) hónapi börtönbüntetésre, valamint mellékbüntetésül 3 (három) évi közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat a 20 rb. emberölés előkészületének bűntette (1978. évi IV. törvény 166. § (3) bekezdés) miatt emelt vád alól felmentette.

Az elsőfokú bíróság az alábbi tényállást állapította meg:

1.) S. Á. János vádlott 2006. szeptember hó 3. napján Budapesten, pontosabban meg nem határozható helyen és módon bántalmazta nagyanyját, É. Jánosné sértettet, aki a bántalmazás következtében állkapocscsontjának jobb oldalán az állkapocstesten elmozdulás nélküli törést, valamint a baloldali állkapocs szöglet területén elmozdulásos törést szenvedett el.

A bántalmazás következtében a sértett kórházba került, ott műtétet hajtottak végre rajta. 2006. szeptember 14. napjáig volt kórházban. A sérülése 8 napon túl gyógyuló volt, a tényleges gyógytartam 12 hétben állapítható meg.

A műtét során a törést a fémlemez és csavarok segítségével rögzítették. 2007. január 11. napja és 18. napja között a sértett ismét kórházban volt, ekkor megtörtént a fémanyag eltávolítása. Az állkapocstörés és a műszaki beavatkozások területén késői szövődményként idegfájdalom lépett fel, amelyet hónapokon keresztül gyógyszeresen kellett kezelni, mindez súlyos egészségromlásnak minősül.

2.) S. Á. János vádlott 2009. február elején egy budapesti fegyverboltban egy 9 milliméteres lőfegyvernek nem minősülő, gázriasztó géppisztolyt vásárolt, és azt budapesti, XI. kerületi lakásában tartotta.

A vádlott 2009. december 16. napján, 19 óra 40 perc körüli időben a lakása bejárati ajtajának ablakát kinyitotta, majd ott a fegyvert a folyosóra kitartva elsütötte, ezzel egy riasztótöltényt kilőve.

A lövés a többlakásos társasház otthon tartózkodó lakóiban ijedtséget váltott ki. A kilőtt töltény hatóanyaga - a kapszaicin – több lakónál nyálkahártya irritációt eredményezett. A hang-és szaghatás a lakókban azt az érzetet keltette, hogy gázrobbanás történt, ezért a gázműveket is kihívták.

3.) S. Á. János vádlott figyelmét 2007-2008-ban felkeltették az Egyesült Államokban, Finnországban és Németországban végrehajtott úgynevezett iskolai mészárlások. A vádlott legkésőbb 2008 júniusára elhatározta, hogy hasonló bűncselekményt fog végrehajtani, egy lőfegyverrel az Eötvös Lóránd Tudományegyetem épületében több embert agyon fog lőni, majd öngyilkos lesz. A vádlott 2008. június 3. napján az általa szerkesztett internetes oldalon publikálta a Célbalövés című versét, amely ezt a tervet írja le lírikus formában.

A vádlottnak ahhoz, hogy az emberölést végre tudja hajtani, lőfegyvert kellett szereznie. Ezért 2008. szeptember 10. napján belépett egy sportegyesületbe, mivel megtudta, hogy sportlövőként a szükséges vizsgák letétele után fegyvertartási engedélyhez juthat, majd fegyvert vásárolhat.

S. Á. János vádlott egy éven át rendszeresen járt lőni az egyesületbe. Mivel az engedély megszerzése időbe telt, a fegyver megszerzésére alternatív tervet talált, 2009. április 10. napján Wiener Neustadtban belépett egy osztrák lövészklubba is. Mivel az osztrák szabályok a fegyver megszerzésére állandó ausztriai lakcímet írnak elő, a vádlott rájött, hogy ilyen módon nem tud fegyvert szerezni. Felmerült benne még az is, hogy egy banki biztonsági őrt támad meg gázpisztollyal, majd a fegyverét megszerezve azonnal az egyetemre megy, de ettől végül elállt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság végül 2009. szeptember 16. napján adta meg a fegyver vásárlására vonatkozó engedélyt. A vádlott 2009. szeptember 19. napján az egyesület budapesti, XI. kerületi székhelyén egy 9 milliméteres sport maroklőfegyvert vásárolt, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság fegyvertartási engedélye alapján budapesti, XI. kerületi lakásán tartott, és ahhoz lőszereket is vásárolt. A fegyvert a lőtéren rendszeresen használta.

S. Á. János vádlott 2009. október 4. napján a blogjára feltöltötte a Magyarázat a Nagy Tetthez című írást, amelyben kifejti, hogy mivel egyedül teremtette a világot, egyedül is fogja visszavonni azt. A győzelem kapujában áll, a végső csata előtt. Minden pofonért hetvenezer pofon, minden csúffá tett percért hetvenezer év a pokolban jár. A vádlott az írásban egyenként emlékezett meg a közelmúltban iskolai mészárlásokat elkövetőkről, rajongva beszélve azokról. A vádlott az írást nem publikálta, a terve az volt, hogy azt közvetlenül az emberölések elkövetése előtt teszi, így üzenve a világnak.

A vádlott 2010. február 11. napján történt elfogásáig a cselekményt nem hajtotta végre, annak elkövetéséről azonban nem tett le.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész a vádlott terhére a részfelmentések miatt és a büntetés súlyosítása céljából, a vádlott az ok megjelölése nélkül, védője pedig felmentésért jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2014. október 15. napján, 900 órára tűzött ki nyilvános ülést.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: