B.Elemér

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 12. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest, V., Markó u. 16.
Tárgyaló: 
fszt. 8.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék 31.B.1010/2013/28. számú, 2014. január hó 8. napján kelt ítéletével B.Elemér vádlottat bűnösnek mondta ki:

- emberölés bűntettében (2012. évi C. törvény 160. § (1) bekezdés)

 

Ezért az elsőfokú bíróság a vádlottat 7 (hét) évi és 6 (hat) hónapi börtönbüntetésre, valamint mellékbüntetésül 10 (tíz) évi közügyektől eltiltásra ítélte.

 

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint Cs. József sértettnek anyagi természetű vitája volt F. Gáborral, ezért Cs. József 1996. július 30. napján a délelőtti órákban F. Gábort egy budapesti autószalonba hívta üzleti megbeszélésre. Az üzleti megbeszélésre Cs. József barátjával, N.I. Sándorral, K. Tamással és A. Kaliniccsel együtt érkezett. Amikor ők odaérkeztek, B. Elemér vádlott egy 8-10 fős társasággal már az autószalonnál tartózkodott, azonban megállapítani nem lehetett, hogy kinek a kérésére jelentek ott meg. Cs. József, N. I. Sándor és F. Gábor az autószalon presszórészében egy asztalnál helyet foglaltak, majd odaültek hozzájuk az autószalon vezetői: R. László, Cs. Zsigmond, illetve ott tartózkodott még B. J. Károly is. Cs. Zsigmond látva az autószalon előtti csoportosulást, felhívta ismerősét, T. Györgyöt, hogy jöjjön az autószalonhoz, aki miután megérkezett, csatlakozott az asztaltársasághoz. B. Elemér vádlott V. Róbertet hívta oda telefonon, aki szintén belépett a helyiségbe.

 

Cs. József és F. Gábor között a vita elfajult, Cs. József megfenyegette F. Gábort. A vita során Cs. József „leköcsögözte” F. Gábort, mire az ott tartózkodó T. György „leköcsögözte” Cs. Józsefet. Ebből a kölcsönös sértegetésből további szitkozódás, veszekedés alakult ki, melynek során F. Gábor a helyiséget elhagyta. A szitkozódás közben Cs. József egy ízben megütötte T. Györgyöt, akinek az orra vérezni kezdett, mire V. Róbert az asztalon lévő üdítős üveggel fejbe ütötte Cs. Józsefet. Ezek után a presszórészben tartózkodók között egy tömegverekedés alakult ki, amelyhez csatlakozott az utcáról a bejárati ajtón befutó társaság, B. Elemér vezetésével.

 

Cs. József az autószalon presszója és szalonja közötti átjárónak háttal állva, vele szemben T. Györggyel eszköz nélkül kézzel dulakodott. B. Elemér ekkor Cs. József háta mögé kerülve egy, a bal kezében tartott, kb. 18 cm pengehosszúságú, a markolatánál kb. 2 cm szélességű késsel két ízben, nagy erőbehatással a testbe markolatig behatolóan hátul, baloldalon, a szív magasságában Cs. Józsefet megszúrta, míg a harmadik szúrást Cs. József a kezével próbálta kivédeni. A szúrásokat követően B. Elemér elfutott Cs. Józseftől, aki ezt követően pár másodpercen belül arccal a földre esett, majd életét vesztette.

 

A tömegverekedés során B. J. Károly a presszórészből a szalonrészbe futott, és az ott parkoló gépkocsijából egy hatástalanított dobtáras fegyvert vett magához, és a presszórészbe visszafutva a verekedés abbahagyására szólította fel az ott tartózkodókat. A verekedés során Cs. Józseffel az autószalonhoz érkező A. Kalinicset az eljárás során ismeretlenül maradt személy egy ízben a fején megütötte, illetve egy ízben hátulról megszúrta, melynek következtében A. Kalinics, akit barátja a helyszínről nyomban kórházba szállított, életveszélyes sérülést szenvedett. Életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

 

Miután Cs. József a földre került, a helyiséget N. I. Sándor, valamint az autószalon alkalmazottjainak kivételével mindenki elhagyta, és a helyszínről elmenekültek.

 

Az autószalon vezetői, R. László, Cs. Zsigmond, valamint B. J. Károly, T. György és V. Róbert az autószalonnak egy margitszigeti szállodában lévő irodájába hajtottak, ahol megegyeztek abban, hogy a rendőrségnek nem tesznek említést arról, hogy kik tartózkodtak a helyiségben, illetve R. László és Cs. Zsigmond azt mondják majd, hogy ők az irodájukban tartózkodtak, így az eseményekből nem láttak semmit. A presszóban dolgozó pultos lányt, Z. Brigittát a hallgatásért egy görögországi nyaralásra fizették be.

 

Cs. József a V. Róberttől üdítős üveggel elszenvedett ütése, illetve T. Györggyel történő dulakodása következtében a homloktájékon középen, a bal, illetve jobb szemöldökívnél, továbbá az orrháton, a jobb pofagumónál, a bal, illetve a jobb fül fölött bőrfolytonosság megszakadással, vörös bőrelszíneződéssel járó, illetőleg hámfosztásos sérüléseket szenvedett el, melyek büntetőjogi gyógytartama 8 napon belül gyógyuló.

 

B. Elemér egyik szúrása a mellkas baloldalán, a hátsó hónaljvonal mögött 2 cm-re, IX. bordaközben hatolt be a hasüregbe, és ott a rekeszkupolán át a mellüregben folytatódott, és végződése az eszköz szívburkon való áthatolását követően a bal kamra felső részének állományába hatolt úgy, hogy a rekeszizmon való áthatolás után áthatoló sérülés is létrejött a bal tüdő alsó lebenyének külső-hátsó szélén is. A szúrás egyenesen álló testhelyzetben hátulról előre, alulról felfelé, balról jobbra, a vízszintes csíkkal kb. 45 fokos szöget bezárva haladt át, és hosszúsága kb. 18 cm volt. A szúrt sérülésből alapvetően a szív sértéséből fakadóan a baloldali mellűrben a tüdő összeesését eredményező 1500 gramm tömegű vérgyülem jött létre.

 

A másik szúrás az előzőtől 2 és fél cm-re, a talp síkjától 127 cm magasságra a X. bordaközben hatolt be a hasüregbe, majd a lépen áthaladva a hasi főér baloldalán kis folytonosság-megszakadást okozott úgy, hogy a szúrt csatorna végződése a csípőcsont állományában volt meghatározható. A szúrás egyenesen álló testhelyzetben, hátulról előre, felülről kismértékben lefelé és kívülről befelé, a vízszintes síkkal kb. 30 fokos szöget bezáróan irányult úgy, hogy a homloksíkkal kb. 20 fokos szöget zárt be és tényleges hosszúsága kb. 15 cm-ben volt meghatározható. A szúrt sérülésből a hasüregben csekély térfogatú vérzés jött létre, mivel a jelentős térfogatú hasűri vérgyülem kialakulását megelőzően a szív sérülésének okából mellűri vérvesztésre visszavezethetően gyorsan bekövetkezett a halál.

 

A harmadik szúrás a bal tenyéren a IV. középcsont fejecske alatt a csukló irányába ferdén haladó, a csontos alapon kb. 1 cm mélységben vakon végződően érte a sértettet, amikor a két szúrást követően a kezét hátrakapta a hátához.

 

Cs. József halálának közvetlen oka a tüdő- és szívszúrás okozta heveny belső vérvesztés, azaz a vérvesztéses shock volt.   

 

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész a vádlott terhére, súlyosabb tartamú börtönbüntetés kiszabásáért, míg a vádlott és védője bizonyítottság hiányában történő felmentés végett jelentettek be fellebbezést.

 

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2014. november 12. napján, 900 órára tűzött ki nyilvános ülést.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna

elnökhelyettes

+36-1/268-4803

mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: