Sz.István Emil és társai

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 25. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest, V., Markó u. 16.
Tárgyaló: 
fszt. 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

1. Elsőfokú ítélet:

 

Budapest Környéki Törvényszék 2014. március hó 14. napján kelt 20.B.137/2010/173. sz. határozata.

 

 

2. Bűncselekmény, kiszabott büntetés:

 

Sz. István Emil I. rendű vádlottat emberölés bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett rongálás bűntette, társtettesként elkövetett garázdaság bűntette, valamint társtettesként, folytatólagosan elkövetett zaklatás vétsége miatt halmazati büntetésül 7 (hét) év szabadságvesztésre, 8 (nyolc) év közügyektől eltiltásra ítélte az elsőfokú bíróság, ugyanakkor a társtettesként elkövetett garázdaság bűntette és 2 rb. társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt emelt vád alól felmentette.

 

V. Zsolt II. rendű vádlottat az elsőfokú bíróság társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt 40 (negyven) napi közmunkára ítélte, míg 3 rb. társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntett kísérlete, társtettesként elkövetett rongálás bűntette, társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

 

K. János III. rendű vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek az elsőfokú bíróság, ezért 30 (harminc) napi közmunkára ítélte, ellenben a társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

 

 

3. Személyi tényállás

 

A vádlottak személyi körülményeit nem lehetett megállapítani.

 

 

4. Történeti tényállás

 

A vádlottak – a 2009. március 21. napján történt nézeteltérésükből fakadóan – V. János László sértettet megöléssel, családtagjai megölésével, családi házának felgyújtásával fenyegették meg.

A sértett félelmében a családi házához hívta rokonait, amit azonban a vádlottak félreértelmeztek és úgy értékelték, hogy támadásra készülnek ellenük.

V. János László, R. Gusztáv, O. Mihály és K. Sándor sértettek a kialakult helyzetet elmondásuk szerint rendezni kívánták, ezért 2009. március 26. napján 2.00 óra körül 2 személygépkocsival Sz. István Emil I. r. vádlott házához mentek. Az I. r. vádlott és az eljárásban fel nem derített társai támadást sejtve bejelentést tettek a rendőrségen, ugyanakkor szerszámokkal és „Molotov- koktélokkal dobálták meg a sértettek autóit, valamint I. r. vádlott Röhm RG9 típusú riasztófegyvert is többször elsütött a sértettekre célozva.

A sértettek a kialakult helyzetet észlelve, a helyszínről elhajtottak, azonban I. r. vádlott és fel nem derített társai autóval üldözőbe vették őket és az I. r. vádlott a sértettek autója mellé kerülve a riasztófegyvert többször elsütve megöléssel fenyegetőzött, végül az I. r. vádlott autóját vezető ismeretlen személy többször nekihajtott a sértettek gépkocsijának, amelytől az megpördült és megállásra kényszerült. Ekkor az I. r. vádlott és az eljárásban fel nem derített társai a sértettek autóit, valamint V. János László, R. Gusztáv, O. Mihály sértetteket ütlegelni kezdték.

 

Sz. István Emil egy 60 cm nyélhosszúságú balta fokával nagy erővel V. János László fejére célzó ütést mért, melyet a sértett a kezével próbált elhárítani – jobb alkarja ennek következtében eltörött –, majd a földre kerülő sértettet megöléssel fenyegetve tovább bántalmazta fejre és mellkasra irányuló ütésekkel. A sérülés büntetőjogi gyógytartama 8 napon túli, tényleges gyógytartama 8-10 hét és 30%-os munkaképesség- csökkenést eredményező maradandó fogyatékosságot okozott.

 

O. Mihály sértettet egy fel nem derített azonosságú személy egy ásó lapjával háton ütötte, majd az ütéstől földre esett sértettet egy másik társával együtt legalább közepes erővel, eszközt használva fejen ütötte. A sérülés büntetőjogi gyógytartama 8 napon belüli, azonban a támadás módja, iránya, eszköze és jellege miatt 8 napon túl gyógyuló sérülés keletkezhetett volna.

 

R. Gusztáv sértettet két fel nem derített azonosságú személy egy eszközzel legalább közepes erővel fejen ütötte, majd amikor az ütéstől földre került, többször fejen próbálták rúgni, melyet a feje fölé emelt karjával próbált elhárítani. A sérülés büntetőjogi gyógytartama 8 napon belüli, azonban a támadás módja, iránya, eszköze és jellege miatt 8 napon túl gyógyuló sérülés kialakulhatott volna.

 

 

5. Fellebbezés

 

A Pest Megyei Főügyészség az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és az elsőfokú bíróság új eljárásra utasítását indítványozza, a megállapított tényállás hiányos és önellentmondó volta, továbbá az indokolás kötelezettség részbeni elmulasztása okán.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna

elnökhelyettes

+36-1/268-4803

mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: