P. Zoltán

Tárgyalás időpontja: 
2015. január 28. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
közúti veszélyeztetés bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

P. Z. ellen közúti veszélyeztetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás a Fővárosi Törvényszék előtt.

A Fővárosi Törvényszék a 2014. május 23. napján kihirdetett ítéletével

- P. Z. vádlottat 1 rb. közúti veszélyeztetés bűntette (Btk. 186. § (1), (2) bekezdés c) pont), 1 rb. folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette (Btk. 229.§ (1) bekezdés), 1 rb. segítségnyújtás elmulasztásának bűntette (Btk. 172.§ (1), (3) bekezdés I. fordulat), 2 rb. rongálás vétsége (Btk. 324.§ (1), (2) bekezdés a) pont) és 1 rb. ittas és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége (Btk. 188.§ (1) bekezdés) miatt halmazati büntetésül, mint többszörös visszaesőt 12 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra és végleges hatállyal a járművezetéstől eltiltásra ítélte, továbbá megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

A magánfelek polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasította.

Rendelkezett az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról, a lefoglalt bűnjelekről és a bűnügyi költség viseléséről.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás a következő:

A büntetett előéletű, 34 éves P.Z. vádlott 2010. július 23. napján alkohol és kábítószer hatása alatti állapotban vezette a DNL-078. frszú BMW típusú személygépkocsit a Budapest, XIV. kerületben. A forgalomirányító fényjelzőkészülék piros jelzése ellenére megállás nélkül továbbhaladó vádlotti járművet egy szolgálatot teljesítő rendőrjárőr üldözőbe vette és megállásra szólította fel. A vádlott azonban nem engedelmeskedett, hanem „kapjatok el, ha tudtok!” felkiáltással 100 km/óra sebességgel továbbhajtott. A minden közlekedési szabályt figyelmen kívül hagyó, 100-130 km/óra sebességgel menekülő, eközben több szabályosan közlekedő gépkocsit is megrongáló, valamint a gépjárműben tartózkodók, valamint a gyalogosok életét is veszélyeztető vádlotti jármű üldözésébe több rendőrautó is bekapcsolódott.
A vádlott az üldözés során a Baross téri építkezés miatt a forgalom elől részlegesen elzárt területre hajtott, ahol megállásra kényszerült. Ott az őt üldöző rendőrautók a menekülés útját elzárták és R.D. rendőrzászlós a vádlott gépkocsiját megkerülve a vádlotthoz igyekezett, hogy vele szemben intézkedjen. Ezt a visszapillantó tükörből észlelte P.Z. vádlott, aki ekkor nagy sebességgel tolatásba kezdett, azonban a hátrafele haladó autójával elütötte R.D. rendőrzászlóst és az úttestre eső rendőr jobb oldali mellkasán áthaladva hátratolta több méterrel a mögötte álló rendőrautót is, hogy a helyszínt a rendőrautók megkerülésével el tudja hagyni. A jármű az éles kormányzás közben a kiálló alvázával beleakadt a sérülései miatt földön fekvő R.D. rendőrzászlós ruházatába, akit a lendület a mellettük parkoló rendőrautók oldalához lökött igen nagy erővel. Ezt követően a vádlott a menekülést nagy sebességgel folytatta úgy, hogy több szabályosan közlekedő járművet próbált az őt üldöző rendőrautóknak szorítani, ezzel veszélyeztetve mind a gépjárműben utazó civil személyek, mind pedig a rendőrök életét, illetve testi épségét.
A cselekmény során R. D. rendőrzászlós olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a helyszínen az életét vesztette.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a halált okozó közúti veszélyeztetés bűntette tekintetében megalapozatlanság és téves minősítés miatt, egyebekben súlyosítás érdekében jelentett be fellebbezést. A vádlott és védője felmentésért és enyhítésért fellebbezett.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: