P. Tamás

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 16. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete, rablás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055. Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2014. szeptember 1. napján kihirdetett 34.B.173/2014/31. számú ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki

- 1 rb. emberölés bűntettének kísérletében (1978. IV. törvény 166. § (1) és (2) bekezdés b) és f) pont)
- 1 rb. rablás bűntettében (1978. évi IV. törvény 321. § (1) bekezdés).

A vádlottat mint visszaesőt – a rablási cselekmény vonatkozásában pedig mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül életfogytig tartó fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztést fegyházban rendelte végrehajtani. Megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 6.B.III.906/2010/8. számú ítéletével kiszabott 3 év 6 hónap szabadságvesztésből engedélyezett feltételes szabadságot megszüntette, és elrendelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság 31.Fk.25.370/2008/46. számú, 2011. június 23. napján jogerős ítéletével kiszabott – végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett – 2 év fk. börtönbüntetés, valamint a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 7.B.2013/2011/8. számú, 2012. május 24. napján jogerős ítéletével kiszabott – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – 1 év 4 hónap fogházbüntetés végrehajtását. Az elsőfokú bíróság rendelkezett egyúttal a lefoglalt bűnjelekről és az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetéséről.

A bíróság által megállapított tényállás a következő:

P. Tamás vádlottat a korábbi szabadságvesztés-büntetéséből feltételes szabadságra bocsátották, életkörülményei azonban továbbra sem rendeződtek. Elhatározta ezért, hogy megélhetését erőszakos, vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével biztosítja oly módon, hogy a késő esti, éjszakai órákban az egyedül, kíséret nélkül hazafelé tartó nőkre támad, és őket megfélemlítve, erőszakkal elveszi a náluk lévő értékeiket. A vádlott az áldozatait közvetlenül a támadások előtt szemelte ki, akiket aztán a lakóházukig követett és végül abba bejutva indította meg a támadását a magánál hordott tapétavágó késsel. Büntetőeljárás három ilyen bűncselekmény miatt indult:

Az első ilyen támadást a vádlott 2012. október 21. napján 00. óra 15. perc körüli időben hajtotta végre. A sértett – B. Bernadett – a vádlott követelésének, mielőtt az fegyvert vett volna elő, eleget tett.

A második esetben a vádlott, 2012. november 7. napján, este 22.00 óra körüli időben egy Szentendrei úti aluljáróban figyelt fel Cs. Szilvia sértettre, akit hazáig követett, és akire a kapun belépve, majd a liftbe bejutva támadt rá. A sértett azonban ellenállt, védekezett, ezért a vádlott a nála lévő tapétavágó késsel a sértett fejének bal oldalába, majd kétszer a nyakába és a karjába döfött. A vádlott ekkor a sértett értékeivel és irataival elmenekült. A támadás során elszenvedett súlyos sérülések következtében Cs. Szilvia sértett az életét vesztette.

A vádlott a harmadik támadást 2012. december 7. napján este 22.00 óra körül követte el. Ez esetben a sértettet (D. Amarilla) akkori barátnője révén már ismerte. A vádlott a sértettet
a HÉV békásmegyeri állomásától hazáig követte. Ekkor a sértett a vádlottat mint ismerősét köszöntötte, és a társasházi liftbe invitálta. A vádlott ezután bármilyen előzetes felszólítás, figyelmeztetés nélkül a tapétavágó késsel a sértett fejét legalább három alkalommal megütötte, megszúrta, majd a földre rogyott sértett fejére többször rátaposott. A bántalmazása közben könyörgő sértett a táskáját átadta, a vádlott ekkor elmenekült. A bántalmazás során halálos eredmény bekövetkezésének reális lehetősége is fennállt, annak elmaradása kizárólag a véletlennek, illetve a sértett lélekjelenlétének és védekezésének volt köszönhető.

Az ügyész az ítéletet tudomásul vette. Felmentése érdekében a vádlott, míg felmentés és másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése iránt a vádlott védője jelentett be fellebbezést. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatására: B. Bernadett által előterjesztett polgári jogi igény elbírálására, valamint a vádlottal szemben vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt. Egyebekben az ítélet helybenhagyását kérte.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: