S. Márk

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 17. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
1055. Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 8.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

S. M. vádlott ellen nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás a Budapest Környéki Törvényszék előtt.

A Budapest Környéki Törvényszék a 2014. június 24. napján kihirdetett ítéletével S. M. vádlottat
- nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette,
(Btk. 160. § (1) és (2) bekezdés b) és d) pont),
- 2 rb. felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette, amelyből 1 rb. kísérlet
(Btk. 365. § (1) és (3) bekezdés a) pont II. fordulata) és
- 1 rb. kábítószer birtoklása vétsége (Btk. 178. § (1) és (5) bekezdés a) pont) miatt
23 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.
A büntetésből, annak 2/3 részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.
Rendelkezett továbbá a 2012. szeptember 27. napjától előzetes fogvatartásban töltött idő szabadságvesztésbe történő beszámításáról, a lefoglalt bűnjelekről, valamint a bűnügyi költség viseléséről.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás személyi része szerint a vádlott büntetlen előéletű, nem drogfüggő, inkább alkalmi és rendszeres használó közötti személy. Szakközépiskolában érettségizett, majd OKJ-s képzésben vett részt. A bűncselekmény elkövetése előtt nem sokkal töltötte be 18. életévét.

A történeti tényállás I. pontja szerint S. M. vádlott 2012. szeptember 20-án Hatvanba utazott azért, hogy gépkocsit lopjon, vagy akár erőszakkal, akár fenyegetéssel megszerezzen. 12:30 óra körüli időben, amikor K. I. sértett Opel Astra típusú gépkocsijával megállt egy elsőbbségadás kötelező táblánál, a vádlott beugrott a kocsiban egyedül tartózkodó sértett mellé, a nála tartott kését a sértett oldala irányába tartotta és felszólította, hogy menjen fel az autópályára. Egy körforgalomhoz érve azonban a sértett kivette a gépkocsi kulcsát az indítóból, majd azt átadta a vádlottnak, aki felszólította, hogy szálljon ki az autóból. Ezt követően a vádlott Szakáldra ment, és az elkövetkező napokban a gépkocsit többször használta és interneten, valamint ismerősein keresztül próbálta értékesíteni. A gépkocsit 2012. szeptember 27-én a rendőrök Szakáldon megtalálták. A sértett 250.000 forintban jelölte meg vagyoni kárát.

A történeti tényállás II. pontja szerint a vádlott 2012. szeptember 24-én vonattal Gödöllőre utazott azért, hogy újabb gépkocsit szerezzen. A délelőtti órákban „penta” nevű pszichoaktív szert fogyasztott, illetve a gödöllői Tesco áruházban egy kést vásárolt. 13:30 körüli időben egy kereszteződésnél várakozott, majd amikor B. M. J. sértett Opel Astra típusú gépkocsijával oda megérkezett, a vádlott a kocsi jobb első ajtaját kinyitva a gépkocsiba beugrott. Elővette a kését és azzal a sértettet fenyegetve felszólította, hogy forduljon jobbra, mert szüksége van az autójára. A sértett azonban a felszólításnak nem tett eleget, hanem a vádlottra kiabált, hogy szálljon ki az autóból. A sértett erőteljes fellépésének a hatására a vádlott a gépkocsiból kiszállt és elmenekült.

A történeti tényállás III. pontja szerint a gépkocsi sikertelen megszerzését követően a vádlott néhány órával később ugyanannál a kereszteződésnél a Stop táblánál feltorlódó autók közül, beugrott M. J. sértett által vezetett Opel Corsa típusú gépkocsiba, majd a nála lévő kést a táskájából elővéve felszólította, hogy a 3. számú főúton forduljon Aszód irányába. A sértett a felszólításnak eleget téve jobbra fordult, azonban a gépkocsival rövid idő múlva, a 3. számú főút mellett, a máriabesenyői kegytemplom előtti parkolóban a vádlott felszólítására félreállt és megpróbálta a vádlottat kitessékelni az autóból, mivel azt nem akarta átadni a részére. Erre a vádlott a nála lévő késsel a sértettet ellenállásának megtörése végett, több alkalommal a felsőtestén, illetve több alkalommal a jobb combján megszúrta. Ezt követően a vádlott és a sértett helyet cserélt, majd a vádlott elhajtott Aszód irányába.
Gödöllőt elhagyva a vádlott a főútról a szántóföldre hajtott, majd megállt. Az ekkor már erősen vérző sértett az autóból kiszállt, ahol a vádlott a védekező sértettet számos alkalommal testszerte megszúrta. Ezt követően a vádlott elhajtott. A sértett a nyakát ért szúrást követően rövid időn belül eszméletét vesztette és meghalt. A sértett összesen 26 rendbeli szúrt sérülést szenvedett el.
Az eltulajdonított gépkocsit a rendőrök nem sokkal később Emődön megtalálták.

Súlyosító körülményként értékelte az elsőfokú bíróság az élet- és testi épség elleni cselekmények elszaporodottságát, a többszörös minősülést, továbbá, hogy az ölési cselekménynek konkrét motívuma nem volt, a sértettet véletlenszerűen választotta ki a vádlott, valamint, hogy a cselekmény az országos közvéleményt felzaklatta. Szintén súlyosít, hogy a vádlott önhibájából eredő bódult állapotban követte el a cselekményt.
Enyhítő körülményként vette figyelembe a törvényszék a terhelt terhére nem róható időmúlást, a fiatal felnőttkort, a büntetlen előéletet és nyomatékosan a bűnösségre is kiterjedő ténybeli feltáró jellegű vallomását.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésre irányuló fellebbezést jelentett be.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: