F. Árpád és társai

Tárgyalás időpontja: 
2015. július 2. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
kábítószerrel visszaélés bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

További tárgyalási határnap: 2015. július 8. - 9 óra

A Budapest Környéki Törvényszék a 2014. november 18. napján kelt ítéletével a Btk. 176. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés szerint minősülő társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt az I. r., II. r. és III. r. vádlottakat 8-8 év fegyházra és 8-8 év közügyektől eltiltásra, a IV. r. vádlottat 9 év fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra, míg
a Btk. 178. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés b) pontja szerint minősülő kábítószer birtoklása bűntette miatt az V. r. vádlottat 5 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.
Valamennyi vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás személyi része szerint az I. r. vádlott a II. r. vádlottnak a fia, akik mindketten ismerték a IV. r. és az V. r. vádlottakat. A III. r. vádlott a IV. r. vádlott ismerőse.

A történeti tényállás szerint az I. r. és II. r. vádlott 2009. elején megállapodtak abban. hogy a II. r. vádlott Hollandiából személygépkocsiba rejtve nagy mennyiségű kábítószert, amfetamint és kokaint hoz be Magyarországra, amelyet az I. r. vádlottal együtt közösen értékesítenek különböző személyeknek, így a IV. r. és az V. r. vádlottaknak is.

Ezt követően a II. r. vádlott 2009. január 20. és 2011. június 22. napjai között több alkalommal autót bérelt és Ausztrián keresztül Hollandiába, Vianen városába utazott, ahol ismeretlen személytől vagy személyektől Magyarországon nagykereskedelmi forgalomban 21.000.000, míg feketepiacon értékesítve kb. 63.000.000 forint értékű amfetamint vásárolt és azt a bérelt Suzuki SX4 gépjármű jobb oldali ajtajainak, illetve a csomagtartó ajtó kárpit alatti üregeibe rejtett el.

A II. r. vádlott 2011. június 22. napján érkezett meg az éjszakai órákban a szentendrei lakóhelyéhez, amely előtt leparkolt, majd bement a házba. Néhány perc elteltével az I. r. vádlott átment hozzá. Ekkor a nyomozó hatóság tagjai a vádlottakat tetten érték és elfogták.

A Suzuki gépjármű ajtajából és a csomagtartóból mindösszesen 21 darab fekete ragasztószalaggal bevont csomagban 10.265 g nettó össztömegű sárgásfehér porból amfetamin, míg a családi ház hűtőszekrényéből 374,15 g nettó tömegű fehér színű porból kokain, a fagyasztószekrény ajtaján megtalált, alufóliába csomagolt 0,82 g tömegű anyagból amfetamin volt azonosítható. A nyomozó hatóság lefoglalt két fehér színű porral szennyezett digitális mérleget, továbbá még 490,78 g nettó tömegű fehér színű port, amely laktózt tartalmazott, melyet a kábítószer hígítására használtak a vádlottak.

A lefoglalt kábítószerek együttes mennyisége meghaladja a jelenős mennyiség alsó határát, annak mintegy 322-szerese.

Az V. r. vádlott egy budapesti edzőteremben ismerkedett meg az I. r. vádlottal, aki azt javasolta neki, hogy az erőemelő és testépítő tevékenységéhez efedrin helyett fogyasszon amfetamint és kokaint, amelyet be is tudna szerezni. Az V. r. vádlott erre ráállt, és ettől fogva rendszeresen vásárolt az I. r. vádlottól kábítószert oly módon, hogy az I. r. vádlott a részére alkalmanként 3-5-10-15 grammot adott el 1000-1200 ft/g áron, illetve kokaint 13-16.000 ft/g áron.

A IV. r. vádlott 2007 óta állt baráti kapcsolatban az I. r. vádlottal, akivel együtt edzettek. Ez idő alatt az I. r. vádlott mintegy 2-3 alkalommal csekély mennyiségű amfetamint adott át a IV. r. vádlottnak fogyasztásra. 2011. májusában az I. r. vádlott bemutatta egymásnak a IV. r. és V. r. vádlottakat, akik jó ismerősi viszonyba kerültek egymással.
2011. június 22. napját követően – mikor a nyomozó hatóság az I. r. és a II. r. vádlottakat elfogta – az V. r. vádlott az általa elfogyasztott amfetamint és kokaint a IV. r. vádlottól szerezte be. 2012. júliusáig az V. r. vádlott hetente egy alkalommal vásárolt mintegy 3 g amfetamint, továbbá havonta két alkalommal kb. 2 g kokaint. Az így értékesített 156 g amfetamint becsült mennyisége a jelentős mennyiség alsó határának az 1,56-szorosa.

2012. április elején ismerkedett meg a IV. r. vádlott a III. r. vádlottal, akitől egyrészt saját fogyasztásra, másrészt továbbértékesítésre szerzett meg mintegy 156 g amfetamint és 48 g kokaint.

Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyészség az I-II-III-IV. r. vádlottak terhére a büntetés súlyosítása, míg az I. r. vádlott és védője enyhítésért, a II. r. vádlott és védője felmentésért, a III. r. vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, a IV. r. vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan téves minősítés okán enyhítésért, míg az V. r. vádlott és védője enyhítéséért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: