K.Károly

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 26. péntek, 09:00
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

K. K. vádlott ellen előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőeljárás a Székesfehérvári Törvényszék előtt.

A Székesfehérvári Törvényszék a 2014. június 23. napján kihirdetett ítéletével K. K. vádlottat
- emberölés bűntette (Btk. 160. § (1) bekezdés) és
- kifosztás bűntette (Btk. 366. § (1) bekezdés b) pontja) miatt
halmazati büntetésül 9 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.
Rendelkezett az előzetes fogvatartásban töltött idő szabadságvesztésbe történő beszámításáról, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéről, a lefoglalt bűnjelekről, valamint a bűnügyi költség viseléséről.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2005 és 2010 között kutyatenyésztéssel foglalkozott, és ennek kapcsán megismerkedett egy házaspárral – így a feleséggel, K. J. sértettel –, akiknek a kutyáik értékesítésében segédkezett. 2010 márciusában K. J. közölte a vádlottal, hogy el akarja hagyni a férjét, és az elköltözésben kérte a vádlott segítségét.

Előzetes megbeszélésüknek megfelelően 2010. március 25. napján K. K. vádlott elköltöztette K. J. sértettet a gépkocsijával egy, a sértett által kibérelt présházba. K. K. kimeszelte a présház egyik helyiségét, megjavította a kerítést és rendbe hozta a kertet is, továbbá két-háromnapi rendszerességgel megjelent a présháznál, vizet hozott, és időnként be is vásárolt a sértettnek. Előfordult, hogy a sértett a bankkártyáját is átadta a vádlottnak és a bankszámlájáról a vádlott vett le pénzt, így K. K. ismerte a bankszámlán lévő összeget.

K. J. 2010. április 16. napján megszüntette az életbiztosítását, és a biztosító 2010. május 3. napján 142.933 forintot utalt át a bankszámlájára.

2010. május 19-én a vádlott felkereste a sértettet és közölte vele, hogy hamarosan munkába áll, ezért a jövőben kevesebb ideje lesz segíteni. Emiatt szóváltás alakult ki közöttük, amelynek során a sértett a vádlottra támadt. A vádlott a sértettet erőteljesen ellökte magától, aminek következtében a sértett az ágyként használt nyitott rekamiéra esett. A vádlott ekkor egy, a lakásban talált kb. 5-10 cm átmérőjű, botszerű, vonalas tárgyat vett magához, és az ágyon fekvő sértettet legalább hét alkalommal, közepes erővel megütötte. A bántalmazás következtében a sértett vérezni kezdett és eszméletét vesztette.

K. K. vádlott ezt követően magához vette a sértett bankkártyáját, Dunaföldvárra ment, és felvett a sértett bankszámlájáról 100.000 forintot. Nagyobb összeg felvételét is megkísérelte, azonban az a napi felvételi limit miatt nem sikerült neki.

A vádlott a késő esti órákban visszament a sértett által lakott présházhoz. Meggyőződött arról, hogy a sértett elhalálozott, majd egy takaróba csavarta a holttestet, és ismeretlen helyre vitte azt. A sértett holtteste a mai napig nem került elő.

Másnap a vádlott Dunaújvárosban felvette a sértett bankszámláján maradt 65.000 forintot.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész téves minősítés miatt és súlyosítás érdekében, a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna
elnökhelyettes
+36-1/268-4803
mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: