C. István

Tárgyalás időpontja: 
2015. szeptember 23. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
szemérem elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16. fszt. 3. számú tárgyaló
Tárgyaló: 
fszt. 3. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Budapest Környéki Törvényszék 11.B.89/2013/21. számú, 2013. október 22. napján kelt ítéletével C. István vádlottat bűnösnek mondta ki:

életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében [Btk. 164. § (8) bekezdés],
3 rendbeli, részben folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében [Btk. 197.§ (1) bekezdés a) pontja], melyből 1 rendbeli kísérlet,
3 rendbeli súlyos testi sértés bűntettében [Btk. 164. § (2) bekezdés],
rablás bűntettében [Btk. 365. § (1) bekezdés a) pontja],
okirattal visszaélés vétségében [Btk. 346. § (1) bekezdés a) pontja].

Ezért az elsőfokú bíróság C. István vádlottat 14 (tizennégy) évi fegyházbüntetésre, valamint mellékbüntetésül 10 (tíz) évi közügyektől eltiltásra ítélte.

-

 

Az elsőfokú bíróság az alábbi tényállást állapította meg:

 

1) C. István vádlott és K. Barbara sértett évek óta ismerték egymást, a vádlott K. Barbara sértett és volt élettársa építőipari vállalkozásában dolgozott segédmunkásként.  K. Barbara és volt élettársának kapcsolata megromlott, ezért a vádlott a sértett kérésére 2010 májusában a sértett pilisvörösvári családi házába költözött a földszintre, míg a sértett az emeleten élt gyermekeivel. A vádlott szeretett volna szerelmi, illetve élettársi kapcsolatot kialakítani a sértettel, a sértett azonban a vádlott közeledését visszautasította.

 

A vádlott 2010. szeptember 11. napján egy pilisvörösvári borozóban találkozott a sértettel, ahol együtt italozni kezdtek, onnan hazafelé indulva útközben egy éjjel-nappali boltban további alkoholt vásároltak, amit közösen elfogyasztottak, ezután az elköltött pénz miatt a sértett és a vádlott között vita alakult ki, melynek során a vádlott a sértett arcának bal oldalát egy alkalommal ököllel megütötte, melynek következtében a sértett elesett. A vádlott egyre agresszívebb lett, majd elvette a sértett telefonját, miután sikertelenül megpróbálta értesíteni a rendőrséget. A vádlott a sértettet hajánál fogva több méteren át húzta, miközben K. Barbara segítségért kiabált. A vádlott a sértettet egy füves területen a földre nyomta, a mellkasára ült, kezét lefogta, száját befogta, és azt mondta a sértettnek, hogy ne kiabáljon, mert azonnal megerőszakolja. A sértett sikertelen menekülési kísérletei után a vádlott követelte, hogy a sértett csókolja meg, többször ráfeküdt a sértettre, mellét fogdosta, csókolgatta, harapdálta, a sértett lábát széthúzta, a sértett nemi szervét próbálta ingerelni, hozzá dörgölőzve nemi aktust imitálni. Az utcában lakó személy hallva a sértett kiáltásait értesítette a rendőrséget, akik a vádlottat a sértett mellkasán ülve találták, majd előállították őt.

 

2010. szeptember 24. napjának esti óráiban a pilisvörösvári családi házban K. Barbara és a vádlott ismét vitába keveredett. A veszekedés során a vádlott a sértettet egy alkalommal arcon ütötte, dulakodni, lökdösődni kezdtek. A sértett bejelentésére 2010. szeptember 25. napján 02:10 perckor a vádlottat a kiérkező rendőrök a ház elhagyására szólították fel. 2010. szeptember 25. napjának hajnalán a vádlott ittas állapotban ismét visszatért a házhoz, bement a lakásba, a sértettet az utca végében lévő eperföldre vonszolta, majd ott akaratát megtörve szexuális aktusra kényszerítette. A sértett végül 06 óra 20 perckor érkezett haza és a helyszínen várakozó kiértesített rendőrnek elmondta, hogy a vádlott megverte, fojtogatta, megerőszakolta.

 

2010. október 9. napján az esti órákban a sértett két kiskorú gyermeke és egy harmadik személy társaságában egy ismerőséhez ment, azonban a megbeszélt találkozó helyszínén a vádlottat találta. Az ittas vádlott és a sértett között veszekedés alakult ki, ennek során a vádlott elkapta a sértett nyakát, valamint haját, és annál fogva rángatni kezdte, egy alkalommal megütötte a sértett arcát, majd ököllel a fejét. A vádlott a sértettet fojtó szorításban egy szántóföldre vonszolta, ott kabátját leterítette, és közölte a sértettel, hogy ott helyben megerőszakolja, azonban hangokat hallott, ezért tovább vitte a sértettet.

 

Az éjszaka folyamán a sértett bántalmazás miatti félelmében orálisan izgatta, a vádlottat, aki anális közösülésre kényszerítette, később egyre durvábban kényszerítette a sértettet több alkalommal szexuális aktusra. Ezek után a sértett könyörgésére, és készpénz ígérete fejében a vádlott hazakísérte a sértettet, a pénz átadása azonban elmaradt.

 

2) A vádlott 2011. március 11. napjának esti óráiban Budapest IV. kerületében a 2. számú sértettet az arcán nagy erővel megütötte, majd megpróbálta a sértett vállán lévő táskát elvenni az abban lévő értékek eltulajdonításénak érdekében. Mivel a sértett nem engedte el táskáját a jelentős fizikai erőfölényben lévő vádlott a sértett fejét még legalább négy alkalommal, nagyobb erővel, ököllel megütötte, majd ahogy a sértett a dulakodás közben földre került, rámászva fojtogatta, tovább bántalmazta. A sértett védekezésére a vádlott felhagyott a fojtogatással, a sértett táskáját magához véve közölte vele, hogy lőfegyver van nála, amivel meg fogja lőni, ha nem teljesíti kéréseit, majd megpróbálta őt orális aktusra kényszeríteni. A sértett egy közelben elhaladó autó gépkocsit meglátva kiszabadította magát, és elmenekült a helyszínről.

A vádlott még aznap este 22 óra 35 perc körüli időpontban vérrel szennyezett arccal az újpesti vasútállomáson felszállt a Budapest-Esztergom viszonylatban közlekedő vonatra, amiről Szabadságliget megállóban szállt le 23 óra 8 perc körüli időpontban a 3. számú sértettel egy időben. A vádlott követni kezdte a sértettet, akit –„most meghalsz, most megöllek” felkiáltással kísérve – jobb kézzel, nagy erővel, ököllel bal arcfelén úgy megütött, hogy a sértett ennek hatására elesett. A hátán fekvő sértettre a jelentős fizikai erőfölényben lévő vádlott rámászott és 20-30 másodpercen keresztül oly erővel fojtogatta, hogy a sértett nem tudott hangokat kiadni, és akaratlanul bevizelt. A sértett védekezésképpen úgy tett, mintha életképtelenné vált volna, melynek hatására a vádlott engedett szorításán. A sértett kérlelése ellenére a vádlott közölte, hogy meg fogja erőszakolni, és a hajánál fogva egy félreeső helyre vonszolta a sértettet, és mutatott számára egy gödröt, majd kijelentette, el fogja ásni, mivel látta az arcát. A vádlott a sértett szájába helyezte péniszét, a sértett melleit fogdosta, azok levágásával fenyegette őt, majd megkísérelte a sértettet levizelni, aki elhajolva kitért ez elől. A sértett éjfél körül észlelte, hogy a közelben gyalogol valaki, ezért hangosan segítségért kiáltott, és elfutott a vádlott elől, majd értesítette a rendőrséget.

-

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és védője részben felmentésért, részben jelentős enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Eljáró bíróság: