Dr. K. Ernő vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2015. december 3. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó u. 16.
Tárgyaló: 
fszt. 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2015. július 10. napján kihirdetett 15.B.1503/2014/28. számú ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki

 

- befolyással üzérkedés bűntettében (Btk. 299.§ (1) bekezdés (2) bekezdés a) pont).

 

A vádlottat ezért 3 évi szabadságvesztés büntetésre, és 300 napi pénzbüntetésre, valamint mellékbüntetésként 3 év közügyekről eltiltásra ítélte, az egy napi tételt 2.000 Ft-ban határozta meg. A vádlottal szemben 120.000 EUR erejéig vagyonelkobzást rendelt el, rendelkezett továbbá az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjáról, valamint a pénzbüntetés meg nem fizetés esetén történő átváltoztatásáról és a lefoglalt bűnjelekről.

 

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint:

 

Dr. K. István ellen 2011. évben folyamatban volt nyomozás során dr. K. Istvánt és Sz. Andrást 2011. augusztusában gyanúsítottként hallgatták ki. Védekezésük előkészítésére mindkét személy szakmai segítséget kért a vádlottól, amely feladat ellátásáért a felek szaktanácsadói díjban állapodtak meg. 2011. novemberében egy ismeretlenül maradt személy a gyanúsítottaktól 3.000.000 EUR majd azt követően újabb 3.000.000 EUR megfizetését kérte, azzal, hogy ezen összeg megfizetése esetén a nyomozóhatóság elfogadja a védekezésüket, ellenkező esetben „rossz irányba fordulhatnak a dolgok”. A vádlott a gyanúsítottaknak – a közvetítői szerep egyidejű vállalása mellett - a kért összeg megfizetését tanácsolta.

 

A vádlott – már közvetítőként fellépve – közölte a kifizetés elvárt ütemezését, valamint a részére történő teljesítés részleteit. Nem fizetés esetére dr. K. Istvánnak súlyos börtönbüntetést helyezett kilátásba. Dr. K. István 2011. decemberében legalább 120.000 EUR-t kifizetett a vádlottnak, aki az összeget kevesellte, közölte, hogy a megbízója fel lesz háborodva és az eljárást dr. K. István számára rossz irányba fogja felgyorsítani, egyben újabb 420.000 EUR-t kért. Állította, hogy a büntetőeljárás egy, a belügyminiszter és a legfőbb ügyész részvételével konstruált eljárási metódus szerint zajlik, ugyanakkor a dr. K. István felmentését eredményező eljáráshoz a miniszterelnök hozzájárulását is meg kell szerezni. Sz. András közvetítésével a vádlott egy az ügyre ráhatással bíró barátjára hivatkozással 180.000 EUR, később pedig 1.000.000 EUR megfizetését kérte. Ezért olyan ígéretet tett, miszerint a folyamatban lévő büntetőeljárást úgy darabolják szét és vezetik elő a bíróság részére, hogy azokban nem lesz marasztaló ítélet. A fizetés elmaradása esetén a vádlott előadása állítása szerint a hivatkozott barát „szabadjára engedi a gyeplőt”. A vádlott 2012. februárjában a belügyminiszterre utalva az ígéretét, valamint a pénzkövetelése hátralékos részének befizetésére irányuló igényét ismét előadta.

 

Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása érdekében, míg a vádlott és védője megalapozatlanság miatt jelentett be fellebbezést. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta.

Egyéb információ: 

dr. Mohácsy Zsuzsanna

elnökhelyettes

+36-1/268-4803

mohacsyzs@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: