K. S. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2016. április 8. péntek, 11:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

K. S. vádlott ellen emberölés bűntettének kísérlete, valamint lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt indult büntetőeljárás a Fővárosi Törvényszéken.

 

A Fővárosi Törvényszék által megállapított tényállás lényege szerint:

 

K. S. vádlott török állampolgár, aki az 1990-es évek eleje óta él Magyarországon. Itt ismerkedett meg az azerbajdzsáni állampolgárságú, de szintén Magyarországon élő T. A. sértettel és annak unokatestvérével, Y. I.-vel.

K. S. vádlott T. A.-t tette felelőssé egy korábban Törökországban történt emberölés miatt, amelyben a vádlott testvérét mint elkövetőt a török hatóságok börtönbüntetésre ítélték. E nézeteltérés tisztázása és kártérítés érdekében a vádlott megkereste T. A. sértettet, akivel találkozót beszéltek meg egy görög étteremben.

 

K. S. vádlott, valamint T. A. sértett és unokatestvére, Y. I. 2013. március 14. napján találkoztak az előzetesen megbeszélt görög étteremben, ahol K. S. és T. A. a galériára mentek, hogy nyugodt körülmények között beszélhessenek. A beszélgetés rövid időn belül szóváltásba, majd hangos kiabálásba torkollott. Az időközben szintén a galériára ért Y. I. közéjük állva próbálta nyugtatni a vádlottat és a sértettet.

Ekkor K. S. vádlott hátralépett, a nadrágjából egy fegyvert vett elő, azt csőre töltötte, és azt kiabálta T. A. sértettnek, hogy megöli. Y. I. és T. A. sértett lenyomták a vádlott fegyvert tartó kezét, mely dulakodás közben K. S. vádlott egy alkalommal elsütötte a fegyvert. A lövés T. A. sértett bal combjának hátsó felszínét érte, melynek folytán a sértett egy kb. 0,5 cm keresztmetszetű, 8 napon túl – ténylegesen 2-3 hét alatt – gyógyuló sérülést szenvedett.

 

A lövést követően Y. I.-nek sikerült a fegyvert kicsavarnia a vádlott kezéből, aki ezt követően a földszintre szaladt. T. A. sértett a vádlott után szaladt a földszintre, ahol őt utolérve ismét dulakodni kezdtek. K. S. vádlottnak sikerült kiszaladnia az étteremből az utcára, ahol megkísérelt az úttesten átszaladni, de az éppen arra közlekedő V. T. a személygépkocsijával elütötte.

K. S. vádlottat az időközben értesített és helyszínre érkező rendőrjárőr elfogta, majd a kiérkező mentőegységek őt és a sértettet kórházba szállították.

 

A vádlott által ismeretlen időpontban és körülmények között megszerzett 9 mm kaliberjelű, Glock 17 típusú, osztrák gyártmányú öntöltő pisztoly, valamint a hozzátartozó lőszerek tartása rendőrségi engedélyhez kötött, amellyel K. S. vádlott soha nem rendelkezett.

 

A Fővárosi Törvényszék a 2015. október 1. napján kihirdetett ítéletével K. S. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete [Btk. 160. § (1) bekezdés] és lőfegyverrel visszaélés bűntette [Btk. 325. § (1) bekezdés a) pont] miatt – halmazati büntetésül – 7 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztése kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Ezen túlmenően rendelkezett a vádlott által előzetes fogvatartásban és házi őrizetben töltött idő szabadságvesztésbe történő beszámításáról, a lefoglalt bűnjelekről, valamint a bűnügyi költség viseléséről.

 

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére a büntetés súlyosítása érdekében, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett.

 

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az átiratában – az ügyészi fellebbezést fenntartva – az elsőfokú ítélet megváltoztatását és a vádlott szabadságvesztés büntetésének súlyosítását indítványozta.

 

A Fővárosi Ítélőtábla 2016. április 8. napján 11 órára tűzött ki másodfokú nyilvános ülést az ügyben.

Egyéb információ: 

dr. Márki Zoltán

mb. büntető kollégiumvezető/sajtószóvivő

+36-1/268-4813

MarkiZoltan@fovitb.birosag.hu

 

Besze Mária

sajtótitkár

+36-1/336-5774

beszem@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: