F. J. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2016. április 21. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest, V., Markó u. 16.
Tárgyaló: 
fszt. 8.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

F.J. vádlott ellen emberölés bűntette miatt indult büntetőeljárás a Balassagyarmati Törvényszéken.

 

A törvényszék által megállapított tényállás lényege szerint:

 

A vádlott 14 éves koráig élt szüleivel N. községben, édesanyjával való kapcsolata nem volt harmonikus, gyakran veszekedtek. Elköltözését követően Budapesten, illetve külföldön, több országban is élt, saját anyagi hátterét kölcsönökből vagy a mások általi eltartásával biztosította. Életkörülményeit leginkább a jövedelem nélküliség és a pénzhiány jellemezte.

 

2004-ben a vádlott édesanyja D. helységbe költözött a húgához, az N. községben lévő ingatlana értékesítésre került, a vételárból pedig F. J. vádlott is részesült. Ettől kezdve a vádlott csak nagyon ritkán látogatta meg az édesanyját.

 

2010-ben az édesanyja a húga halála folytán megörökölte annak ingatlanát. F.J. vádlott ezután gyakrabban ment édesanyjához, ilyenkor hosszabb-rövidebb ideig nála is tartózkodott, az ő nyugdíjából éltek.

 

2011. február elejétől kezdve a vádlott édesanyja ingóságait pénzszerzés céljából értékesíteni kezdte és annak érdekében, hogy a nyugdíját a későbbiekben ő vehesse fel, a postahivataltól a meghatalmazásához szükséges okiratokat beszerezte. Kifejezetten törekedett arra, hogy édesanyja élete feletti irányítást átvegye, e célból a polgármesternek címzettnek levélben édesanyja nevében a házi gondozói szolgálatot is felmondta.

 

2011. év február hó 11. napján F.J. vádlott N. községben tartózkodott napközben, ahol társaságban szeszes italt fogyasztott. Este D. helységbe, az édesanyjához N. G. és felesége vitte haza, de az ingatlanra csak a vádlott ment be. Aznap kb. 19.30 óra és 03:40 óra közötti időben F.J. vádlott az édesanyját bántalmazta, majd a még életben lévő, de sérült sértettet az ingatlan udvarán lévő, tetővel ellátott kb. 8 méter mély kútba dobta.

A különböző helyeken keletkezett vérszennyeződéseket feltakarította, majd 03:45 óra körül értesítette a rendőrséget az édesanyja eltűnéséről. A sértett holttestét a kútból a tűzoltók emelték el.

 

A sértett halálának közvetlen oka a vízbefulladás volt. A holttesten lévő hámzúzódásos sérülések 8 napon belül gyógyulóak, a kemény agyburok alatti és a lágy agyburok lemezek közötti vérzés 8 napon túl gyógyulónak minősül, melynek gyógytartama – túlélés esetén – mintegy 2 hónap lett volna. Ez utóbbi állapot önmagában is életveszély sérülést jelent.

 

A Balassagyarmati Törvényszék a 2015. január 9. napján kihirdetett ítéletével F.J. vádlottat emberölés bűntette [1978. évi IV. törvény 166. § (1) bekezdés] miatt 12 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Ezen túlmenően rendelkezett a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött idő szabadságvesztésbe történő beszámításáról, a lefoglalt bűnjelekről, valamint a bűnügyi költség viseléséről.

 

Az elsőfokú ítélet ellen F.J. vádlott és kirendelt védője elsődlegesen a vádlott a felmentéséért, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítéséért jelentettek be fellebbezést.

 

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az átiratában az elsőfokú bíróság ítéletének helybenhagyását indítványozta.

 

A Fővárosi Ítélőtábla 2016. április 21. napján 09:00 órára tűzött ki másodfokú nyilvános ülést az ügyben.

Egyéb információ: 

dr. Márki Zoltán

mb. kollégiumvezető/sajtószóvivő

+36-1/268-4813

MarkiZoltan@fovitb.birosag.hu

 

Besze Mária

sajtótitkár

+36-1/336-5774

beszem@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: