Fagyállós gazda pere

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 1. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
halált okozó testi sértés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest, V., Markó u. 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Budapest Környéki Törvényszék ítéletével V. P. Gy. vádlottat bűnösnek mondta ki:

emberölés bűntettének kísérletében (Btk. 160.§ (1) bekezdés (2) bekezdés f) és g) pont).

 

Ezért az elsőfokú bíróság a vádlottat – 7 (hét) év börtönbüntetésre és 6 (hat) év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott leghamarabb a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Továbbá rendelkezett a lefoglalt bűnjelekről és a bűnügyi költség megfizetéséről.

 

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a kertészmérnök végzettségű vádlott a családjával egy családi házban élt. A drogfogyasztó sértettel falubeliként ismerték egymást, mivel a sértett több esetben is próbálkozott lopásból származó dolgokat értékesíteni vádlottnak, aki emiatt elutasította az ajánlatot.

A vádlott a saját ingatlanán levő 17 meggyfa gyümölcséből 2013. évben 120 liter meggybort készített, melyet az ingatlan hátsó részén levő ajtó nélküli pincehelyiségben hordóban tárolt.

2013 októberében ismeretlen személyek több dolgot eltulajdonítottak az ingatlanából, melyek miatt nem értesítette a rendőrséget, mivel úgy vélte, hogy a hatóságtól nem várhat megoldást.

A sértett 2013. október 10. napjától kezdődően 2013. október 25. napjáig legalább négy alkalommal a drótkerítésen keresztül bemászott a vádlott kertjébe azzal a szándékkal, hogy a nyitott pincéből meggybort a hordóból műanyag palackokba, illetve vödörbe merve tulajdonítson el.

A sértett a meggyborból ajándékozott édesapjának és 6 litert értékesített szomszédjának.

A vádlott észlelte, hogy a meggyborból nagyobb mennyiség eltűnt, eldöntötte, hogy saját maga vesz elégtételt az őt ért sérelemért, ezért elhatározta, hogy fagyállót kever a borba, hogy a következő lopáskor azt vigyék el a tolvajok és amennyiben elfogyasztják, kórházba kerülnek és ezáltal a kilétükre fény derül.

Erre a célra vásárolt egy 5 literes kiszerelésű fagyálló folyadékot és 2 litert hozzáöntött a hordóban levő 11-12 liter meggyborhoz, majd az így elkészített elegyet műanyag palackokba töltötte és a hordó mellé letéve a pincében hagyta.

A sértett 2013. október 25. napján ismét bemászott a vádlott udvarára és a pincében talált fagyállóval kevert műanyag palackokat magához vette, majd eltávozott az ingatlanból.

A sértett a megszerzett mérgezett meggyborból 2013. október 27. napjának hajnaláig nagyobb mennyiséget ivott és ezzel egy időben nem meghatározható mennyiségű pszichotróp anyagot (4-MEC) is fogyasztott. A sértett az elfogyasztott alkoholtól és a stimuláló szertől ittasnak tűnt, ezért szülei pihenni küldték. A sértettet másnap barátja összevizelve és hányva találta meg az ágya mellett és szólt a sértett apjának, aki tájékoztatta arról, hogy a sértett részeg és hagyják józanodni. A délután haza érkező sértett testvére a sértett állapotát látva értesítette a mentőket, akik a sértettet kórházba szállították. A szakszerű ellátás ellenére a sértett 2013. november 1. napján elhalálozott. Halálát etilén-glikol mérgezés következtében fellépő heveny veseelégtelenség okozta.

A sértett az eltulajdonított mérgezett italból néhány ismerősének is ajándékozott, de az ital rossz íze miatt többen nem is fogyasztottak belőle, akik viszont ittak a mérgezett meggyborból, azok 8 napon belüli enyhe lefolyású etilén-glikol mérgezést szenvedtek.

 

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyészség a vádlott javára, a cselekmény téves minősítése és a büntetés enyhítése miatt jelentett be fellebbezést.

 

A Fellebbviteli Főügyészség a fenti ügyészi fellebbezést visszavonta és indítványozta, hogy a vádlott szabadságvesztés büntetésének végrehajtási fokozatát az ítélőtábla fegyházban állapítsa meg, egyebekben hagyja helyben az első fokú ítéletet. 

Egyéb információ: 

Dr. Ujvári Ákos – sajtószóvivő

Besze Mária – sajtótitkár

Nagyné dr. Ilosvay Zsuzsa – sajtótitkár

sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: