A.Á.G. büntető ügye (a Margit-híd budai hídfőnél tötént kombinos haláleset)

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 15. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest, V., Markó u. 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A.Á.G. vádlott ellen emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás a Fővárosi Törvényszéken, amelyet A.Á.G. vádlott - a vádirat szerint – többszörös visszaesőként követett el.

Az elsőfokú eljárásban a törvényszék által megállapított tényállás lényege szerint:

 

A.Á.G. vádlott évek óta alkoholizáló életmódot folytatott a Budapest, II. kerület Margit-híd budai hídfője közelében, és ennek során rendszeresen követett el garázda jellegű bűncselekményeket, melyek miatt több ízben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték.

A vádlott a bűncselekmény idején nem szenvedett kóros elmeállapotban, az ebből eredő bűnismétlés veszélye nem áll fenn, azonban az antiszociális személyiség összetevőiből fakadhat. A vádlott fiatal korától napi rendszerességgel alkoholizál, amely miatt pszichiátriai kezelésben is részesült. Alkoholfogyasztásának testi ideggyógyászati eltérései észlelhetők nála, ezért alkoholfüggőségben szenvedőnek vélelmezhető.

 

A.Á.G. vádlott 2014. augusztus hó 1. napján már a hajnali óráktól fogva italozni kezdett, melynek során nagy mennyiségű tömény szeszes italt és energiaitalt fogyasztott.

 

Ugyanezen a napon a déli órákban a vádlott – mintegy fél liter tömény szeszes ital elfogyasztását követően, ittas állapotban – a 4-es, 6-os jelzésű villamos Budapest, II. kerület Margit-híd budai hídfőjénél lévő, pesti irányába közlekedő megállójába ment, ahová 12 óra 45 perckor F.I. sértett is megérkezett. A mindkét kezében csomagokat tartó sértett a villamosmegálló fedett részén, a korlátnak támaszkodó vádlott előtt megállt.

 

Amikor a villamos a megálló felé közeledett, a sértett a felszálláshoz készülve a peron széle felé lépett. Az ittas állapotban lévő sértett minden alap nélkül sérelmezte azt, hogy F.I. sértett másokat megelőzően akart felszállni a villamosra, ezért jobb lábát felemelte, egy pillanatig kivárt, majd annak ellenére, hogy észlelte a közeledő villamost és tudta, hogy az nem fog tudni megállni, a talpával deréktájon olyan erővel lökte meg a sértettet, hogy az az egyensúlyát vesztve a járdaszigettől 28 cm mélyen lévő sínpályára zuhant.

 

A megállótól ekkor már csak néhány méter távolságra lévő villamos a vészfékezés ellenére sem tudott időben megállni és a sértettet elgázolta, aki a villamos orr része alá szorulva a helyszínen meghalt.

 

A sértett az esés és a villamossal ütközés következtében több 8 napon belül, illetve azon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett el, halála a többszörös csonttörések és lágyrész sérülések, valamint a tüdőzúzódás következtében kialakult traumás shock miatt állt be. Mivel a sértett az ütközés következtében élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett el, élete az azonnali orvosi segítség esetén sem lett volna megmenthető.

 

A.Á.G. vádlott először megpróbált a villamos alatt lévő sértettnek segíteni, majd a helyszínről távozni akart, de az egyik tanú visszatartotta a rendőrök kiérkezéséig.

A vádlott a bűncselekményt súlyos fokban ittas állapotban követte el.

A vádlott mindezen túlmenően több ízben követett el ittas állapotban a fenti cselekménnyel közel azonos időben és helyszínen testi épség ellen irányuló, köznyugalom elleni, illetve vagyon elleni bűncselekményeket.

 

A Fővárosi Törvényszék a 2015. október hó 2. napján kihirdetett ítéletével A.Á.G. vádlottat mint többszörös visszaesőt a Btk. 160. § (1) bekezdésébe ütköző emberölés bűntette, 2. rb. a Btk. 339. § (1) bekezdésébe üköző garázdaság vétsége, a Btk. 371. § (1) és (2) bekezdés a) pontjába ütköző rongálás vétsége, a Btk. 164. § (1) bekezdésébe ütköző testi sértés vétsége és a Btk. 339. § (1) bekezdésébe ütköző folytatólagosan elkövetett garázdaság vétsége miatt halmazati büntetésül 18 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Ezen túlmenően rendelkezett a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött idő szabadságvesztésbe történő beszámításáról, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségnek kizárásáról, a lefoglalt bűnjelekről, polgári jogi igényről és a bűnügyi költség viseléséről.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek törvénysértő minősítés okán.

 

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az átiratában a vádlottal szemben kiszabott főbüntetés súlyosításával az elsőfokú bíróság ítéletének megváltoztatását indítványozta.

 

A Fővárosi Ítélőtábla 2016. szeptember 15. napján 09:00 órára tűzött ki másodfokú nyilvános ülést az ügyben.

Egyéb információ: 

dr. Ujvári Ákos

sajtószóvivő

 

Nagyné dr. Ilosvay Zsuzsa

sajtótitkár

Besze Mária

sajtótitkár

 

E-mail cím:sajto@fovitb.birosag.hu

 

Eljáró bíróság: