L.R. és társai (IL FERRO ügy)

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 26. hétfő, 09:00
Ügy tárgya: 
Hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
További tárgyalási nap: 2016.09.27. - 9:00
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest, V., Markó u. 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

1. tényállási pont: hűtlen kezelés:

L. R. I. r. vádlott 2006. 08. 02-től 2007. 01. 31-ig az általa vezetett IL FERRO Kft. részére járó, autókereskedőktől származó jutalékot jogosulatlanul átengedte a hozzátartozói, illetve ismerősi körébe tartozó kettő gazdasági társaság számára. A II., III. és IV. r. vádlottak által vezetett két gazdasági társaság részére „ügynöki jutalék” címén összesen: 198 millió forint jogosulatlan átutalása történt meg az IL FERRO Kft. közreműködésével értékesített gépkocsik után.

2. tényállási pont: sikkasztás:

Az I. r. vádlott 2006. április 25-től 2006. december 16-ig végzett építőipari tevékenységéből származó bevételekből több alkalommal, összesen mintegy 340 millió forintot utalt át jogosulatlanul „üzletkötői jutalék” címén az IL FERRO Kft. számlájáról az ügy III-IV. és VI. r. vádlott által képviselt gazdasági társaságok bankszámlájára. A bankszámláról felvett összegeket a III-IV. és VI. r. vádlott társak készpénzben visszajuttatták az I. r. vádlott számára.

3., 4., és 6. tényállási pont: csalás:

Az I., II. és a VII. r. vádlottak a piaci feltételek feltárása, hatástanulmány, elemzés, és ellenőrzés nélkül dolgoztak ki egy olyan gépkocsi reklámozással összefüggő modellt, amely működésképtelennek bizonyult, ugyanis hiányoztak a cégek általi reklám megrendelések, valamint reklámbevételek. A rendszerbe belépő használt gépkocsi tulajdonosoknak 180 ezer, illetve 330 ezer, az új gépkocsi tulajdonosoknak 5-10 ezer forint összegű regisztrációs díjat kellett fizetniük az IL FERRO Kft. részére, ezen túl vállalták a hirdetés gépkocsijukon való elhelyezését, továbbá napi 40 km távolság megtételét. Az IL FERRO. Kft. a gépjármű tulajdonosokkal kötött szerződésben használt gépkocsik esetén havi 50.000,- forint, új gépkocsik esetében havi 40.000,- Ft reklámdíj megfizetését vállalta, mégpedig kettő, illetve öt esztendőre. A reklámdíj fizetés jelentős összegű pénzügyi fedezetét a reklámbevételek biztosították volna, azonban az I. r. vádlott cégének fizetőképes reklám megrendelést nem sikerült kötnie. E miatt a gépkocsi tulajdonosok számára az általuk befizetett regisztrációs díjakból fizették a vállalt havi reklám díj összegét, amely csak időlegesen biztosította a modell pénzügyi likviditását.

2006. január 15-től 2007. március 15-ig az IL FERRO Kft. nevében összesen 10.557 darab szerződés kötése valósult meg, ebből a gazdasági társaság mintegy 2500 esetben egyáltalán nem vagy csak részben teljesítette a havi reklámdíj fizetési kötelezettségét megkárosítva ezzel 2500 sértettet.

 

A fenti cselekmények alapján a Fővárosi Törvényszék az I., II. V., VI. és VII. r. vádlottakat több rendbeli csalás bűntette, hűtlen kezelés bűntette, sikkasztás bűntette, továbbá számviteli bűncselekmény miatt egy év hat hónaptól 6 évig terjedő szabadságvesztés büntetésre, közügyektől eltiltásra, foglalkozástól eltiltásra ítélte. A III. és IV. r. vádlottakat – az I. és V. r. vádlottak házastársát – az elsőfokú bíróság a hűtlen kezelés bűntettének vádja alól jogerősen felmentette.

 

 

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész I., II., V., VI., VII. r. vádlottak terhére súlyosításért, a felsorolt vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést.

 

2016. szeptember 15. napján a Fővárosi Ítélőtábla a szökés, elrejtőzés veszélyére tekintettel elrendelte az I. r. vádlott előzetes letartóztatását. 

Egyéb információ: 

Dr. Ujvári Ákos

sajtószóvivő

Nagyné dr. Ilosvay Zsuzsanna

sajtótitkár

Besze Mária

sajtótitkár

 

E-mail cím: sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: