R. A. és társai

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 5. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
adócsalás bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
PKKB. (Markó utca 23-25.)
Tárgyaló: 
fszt. 12.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az I. r vádlott és társai ellen a Fővárosi Főügyészség emelt vádat 2013. július 16-án, melyet az eljárás során módosított, ennek eredményeként I. r. vádlottat az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, II. r. vádlottat az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, III. r. vádlottat társtettesként, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, IV. r. vádlottat az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő, bűnsegédként elkövetett adócsalás bűntettével, az V. r. és VI. r. vádlottat társtettesként , üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével vádolta.

 

Az I. r. vádlott mint a T. C. Kft ügyvezetője a D. Kft nevében számítástechnikai eszközök értékesítéséről kibocsátott, de valós gazdasági eseményt nem takaró fiktív számlákat fogadott be a cég könyvelésébe, melyek ellenértékét a számlakibocsátó cég számlájára utalta át. A befogadott számlákat elszámolta ráfordításként az üzemi eredmény terhére, ezzel 113.359.959,- Ft-tal csökkentette a társaságiadó-bevételt. A IV. r. vádlott a D. Kft. neve alatt szereplő, általa aláírt fiktív számláknak az I. r. vádlott részére való eljuttatásával az áfát 145.074.445,- Ft összegű, a társaságiadó-bevételt 92.847.645,- Ft összegű jogosulatlan csökkentéséhez nyújtott szándékosan segítséget.

 

A II. r. vádlott, az R. M. Kft. ügyvezetőjeként 2004. január-május között a D. Kft nevében számítástechnikai eszközök és berendezések értékesítéséről kibocsátott, de gazdasági eseményt nem takaró fiktív számlákat fogadott be a cég könyvelésébe, melyek ellenértékét a számlakibocsátó cég bankszámlájára utalta át. A befogadott fiktív számlákat elszámolta ráfordításként csökkentette a cég társaságiadó-alapján. 2004. év I. félévére vonatkozóan 16.306.820,- Ft-tal csökkentette jogosulatlanul az áfa bevételt.

A IV. r. vádlott a fiktív számláknak a II. r. vádlott részére való eljuttatásával az Áfa bevételt 9.486.573,- Ft összeg, a társaságiadó-bevétel 6.070.407,- Ft összegű jogosulatlan csökkentéséhez nyújtott szándékosan segítséget.

 

A III. r. vádlott 2004. január és május között a D. Kft. bankszámlájára beérkező pénzösszegeket, beleértve a fentebb írt személyek által átutalt pénzösszeget is – két fiktív cég, bankszámlájára utalta át, majd a továbbutalt összeget az V. r. és a VI. r. vádlott vette fel készpénzben.

 

Az V. r. vádlott a pénzösszeget a két fiktív cég bankszámlája feletti rendelkezési joga alapján vette fel készpénzben, majd 2004 márciusában a III. r. vádlott utasítására írásbeli meghatalmazást adott a VI. r. vádlott részére a két cég bankszámláiról történő készpénzfelvételre, aki a III. r. vádlott megkeresésére, az ú utasításai szerint, anyagi előny ígérete ellenében működött közre, a III. r. vádlott ezért esetenként 10.000,- Ft vagyoni előnyt juttatott.

 

A III. r. vádlott az V. r. és VI. r. vádlottak által felvett és átadott készpénzt pontosan meg nem határozható körülmények között minden esetben az eljárás során ismeretlenül maradt Viktor nevű személynek adta át.

 

Az eljárás során nem nyert kétséget kizáró bizonyítást, hogy a III. r., V. r. és VI. r. vádlottak tudtak volna arról, hogy a D. Kft., illetve a S. Kft és a L. Kft. bankszámláira nem valós gazdasági tevékenység ellenértékeként, jogellenes módon érkeztek azok az összegek, amelyekkel kapcsolatosan az átutalásokat, illetve a készpénzfelvételeket végezték.

 

Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék fenti cselekményekben több vádlott bűnösségét kimondta, az I. r. vádlottat egy év hét hónap, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett, a II. r. vádlottat nyolc hónap, végrehajtásában két évi próbaidőre felfüggesztett, a IV. r. vádlottat hat hónap, végrehajtásában két évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte. Ugyanakkor a III. r., az V. r. és a VI. rendű vádlottakat az ellenük pénzmosás bűntette, illetve pénzmosás vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

 

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség az I. r. vádlott terhére súlyosításért, a II. r. és IV. r. vádlott, valamint védőik felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést. A III. V. és VI. r. vádlott tekintetében az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett. 

Egyéb információ: 

dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő

Nagyné dr. Ilosvay Zsuzsa sajtótitkár

Besze Mária sajtótitkár

E-mail cím: sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: