H.I. és társai

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 25. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberen végezhető kutatás szabályai megszegésének bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
a kiadottól eltérően a DÍSZTEREM
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Főügyészség 2014. július 25-én emelt vádat I. r. vádlott és 3 társa ellen az emberen végezhető kutatás szabályai megszegésének bűntette miatt.

A vádlottak közül az I. r. vádlott biológus, a II. és IV. r. vádlottak orvosok, a III. r. vádlott pedig ápoló.

A vádirati tényállás szerint az I. r. vádlott kikísérletezett egy „antigént” és egy immunizáló kezelést, amelyeknek az alkalmazásával – meggyőződése szerint – az érelmeszesedés megelőzhető, illetve gyógyítható. Ez az antigén egy teljes mértékben nem azonosítható koleszterinvázas vegyület, amelyet a betegek szervezetébe juttatnak annak érdekében, hogy kifejlessze a koleszterin elleni immunitást. Az antigén hasznosságáról országszerte előadásokat tartott, írásokat jelentett meg, így az országban szájról szájra terjedt ennek híre, és több ezren keresték meg őt az antigénhez való hozzájutás céljából. A kezelésre ily módon tudomást szerző, jellemzően érelmeszesedésben szenvedő betegek jelentkeztek az I. r. vádlottnál, aki 50 ezer forintért átadta az antigént egy útmutatóval, hogy azt intravénásan adják be maguknak vagy menjenek el a II. r. vádlott rendelőjébe. Utóbbi helyen a II. r. vádlott jelenlétében a III. r. vádlott levette a vért a páciensektől, hogy azt – miután a szuszpenziót összeállították – intravénásan beadja nekik. Az I. r. vádlott ismeretségben állt a IV. r. vádlottal. A IV. r. vádlott miskolci magánrendelőjében legalább 2 ilyen kezelést, míg a budapesti rendelőben legkevesebb 86 személy részére történt kezelés. A vádlottak az ehhez a tevékenységhez szükséges hatósági engedélyekkel nem rendelkeztek.

Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék az I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése bűntettében, mint társtettest. Ezért őt egy évi – végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre és 6.100.000,- Ft vagyonelkobzás büntetésre ítélte. A bíróság a II. r., III. r. és IV. r. vádlottakat szintén bűnösnek mondta ki emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése bűntettében és őket is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyására tett indítványt.

Az elsőfokú ítélet ellen az I. és II. r. vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést.

A másodfokú bíróság az ügyben tárgyalást tűzött, mivel bizonyítás felvételét látja indokoltnak.

Eljáró bíróság: