P. H. vádlott - különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 14. hétfő, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fsz. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

P.H. a Fővárosi Főügyészség NF.2070/2015/46-I. számú vádiratában a Btk. 160. § (1) bekezdésében meghatározott és a (2) bekezdés d) pontja szerint minősülő különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolta.

Az elsőfokon eljárt Fővárosi Törvényszék a nem jogerős ítéletében P.H. vádlottat bűnösnek mondta ki a  Btk. 160. § (1) bekezdésében meghatározott és a (2) bekezdés d) és k) pontjai szerint minősülő különös kegyetlenséggel, a védekezésre állapotánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, amiért őt 17 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság által megállapított történeti tényállás lényege szerint P.H. vádlott és F.K. sértett korábban hosszú ideig házasságban éltek, de házasságuk a bűncselekmény elkövetése előtt hét évvel felbomlott, tekintettel arra, hogy mindketten alkoholista életmódot folytattak, ezért napi rendszerességgel viták és veszekedések alakultak ki köztük. A válás után azonban továbbra is egy lakásban éltek és P.H. vádlott rendszeresen ellátta, gondozta a sértettet, aki extrém kövérsége folytán gyakorlatilag mozgásképtelen volt. A sértettre a vádlott mosott, főzött, takarított és szükség esetén pelenkázta is őt. Mindezek ellenére a napi szóváltások, veszekedések továbbra is fennálltak közöttük, mindkettőjük italozása okán. A vádbeli események napján P.H. vádlott szóvá tette a sértettnek, hogy nem köszöntötte őt fel az éppen aznap esedékes születésnapja alkalmából. A sértett a wc-ről cinikusan kívánt neki boldog születésnapot. Miután F.K. sértett ismét a szobában ült a számítógépe előtt a vádlott leengedte a szobai ablak redőnyét, kiment a konyhába a háztartásban található legnagyobb késért, majd a sértett háta mögé ment és a késsel váltakozó intenzitással és különböző erővel szurkálni kezdte őt test szerte. A sértett kezdetben védekezett, de amikor ezt a vádlott észlelte, a szobai ablak párkányáról felvett egy másik kést is és ezt követően már két késsel szurkálta a sértettet. A bántalmazás során a sértett összesen 99 rb szúrt, vágott, illetve metszett sérülést szenvedett el test szerte, amelyek közül F.K. sértett mellkasát kifejezetten nagy erővel érő szúrás találta el, amely a mellkas elülső felszínének jobb oldalán 16-17 cm mélyen fúródott a sértett testébe, amely szúrás áthatolt a jobb tüdő felső és alsó lebenyén ezáltal a tüdő összeesését okozva és mintegy 500 ml térfogatú vérgyülemet előidézve, amely a sértett közvetlenül életveszélyes állapotát idézte elő.

A sértett hátát ért szúrások közül az egyik a hát bal oldalát ért közepes – nagy erejű szúrás közvetetten életveszélyes állapotot előidézve megnyitotta a mellüreget, melynek következtében 50 ml térfogatú vérgyülem keletkezett.

A sértett többi sérülése – életben maradás esetén – 8 napon túl gyógyuló lett volna.

F.K. sértett halála a mellkasi szúrt sérülés kapcsán kialakult mellüregi belső vérzés, valamint a tüdő sérülés miatti heveny vérvesztéses shock eredményeként állt be, amelynek bekövetkezését gyorsította a nagyszámú testüregbe nem hatoló szúrt, metszett sérülés miatt kialakuló jelentős térfogatú külső vérzés.

P.H. vádlott a bűncselekmény elkövetésének idején személyiségzavarban, valamint a rendszeres alkoholfogyasztásból eredő eltompultságból, a tudat éberségének csökkenésében jelentkező enyhe tudatzavarban szenvedett, amely enyhe fokban korlátozta őt abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, illetve, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék. A cselekmény során a vádlottnál az ép lélektani alapon kialakult tudatbeszűkülés fokozódott, kóros indulattá vált, így ettől kezdve a vádlott már közepes fokban volt korlátozva abban, hogy cselekménye következményeit felismerje.

Az elsőfokú bíróság – a vádirati minősítéstől eltérően – a különös kegyetlenségen túlmenően egy további minősítő körülményt is megállapított a vádlott terhére, arra figyelemmel, hogy a sértett a nagy testsúlya miatt mozgásában jelentős mértékben korlátozott volt, ennél fogva védekezése sem lehetett teljes értékű. Erre figyelemmel az elsőfokon eljárt törvényszék az állapotánál védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére történő elkövetést is megállapította, akként, hogy a történeti tényállást némileg kiegészítette, pontosította. 

Egyéb információ: 

dr. Ujvári Ákos

sajtószóvivő

Nagyné dr. Ilosvay Zsuzsa

sajtótitkár

Besze Mária

sajtótitkár

E-mail cím: sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: