B. Á. F. és társa (Hajógyári szigeten történt emberölés)

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 9. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest, V., Markó u. 16.
Tárgyaló: 
fszt. 4
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

 Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék B.Á.F. I.r. és Z.A.L. II.r. vádlottakat az ellenük a Btk. 160.§ (1) bekezdésébe ütköző társtettesként elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a bűncselekményt a vádlottak követték el.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege:

Az erősen ittas állapotban lévő sértett 2011. december hó 3-án az éjszakai órákban a Hajógyári szigeten lévő szórakozóhelyen mulatott barátaival, ahol biztonsági őri feladatokat látott el a két vádlott. A sértett ittassága miatt dülöngélt, véletlenül nekiment I.r. vádlottnak, aki válaszként meglökte, melynek hatására a sértett a földre ült. A két vádlott a sértettet felemelte a földről, nadrágját alsónadrágjával együtt lerántotta, majd két oldalról megfogva őt a szórakozóhelyről kivezették. A bejáratánál lévő fóliasátoron kívülre vitték, ott elengedték, a szórakozóhelyre visszamentek.

Ezt követően a szórakozóhely előtti parkolóban a sértettet – az eljárás során ismeretlenül maradt – két személy közrefogta, megütötte, megrúgta, majd az egyikük a két karját, a másik a két lábát megfogta és a szórakozóhely bejáratával szemben a parkoló túloldalán lévő Duna parthoz vitték, az ott lévő korláton keresztül a 6,6 m magas betonfalról a Dunába dobták. A sértett a dobás lendületétől az alacsony vízállás miatt a mindössze 40 cm sekély vízbe arccal, hason fekvő helyzetbe került, melynek következtében vízbe fulladt.

A sértett halálának közvetlen oka a vízbe fulladás volt.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést, melyet a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség kiegészítésekkel fenntartott. A vádlottak és védőik a felmentés jogcímének megváltoztatásáért, bűncselekmény hiányában történő felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.  

Egyéb információ: 

dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő

Nagyné dr. Ilosvay Zsuzsa sajtótitkár

Besze Mária sajtótitkár

E-mail cím: sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: