fk. R.I. (szifilisszel fertőzött meg egy gyermeket)

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 20. hétfő, 09:00
Ügy tárgya: 
Szexuális erőszak bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest, V., Markó u. 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Fiatalkorú R.I. vádlottat a Pest Megyei Főügyészség vádiratában tizenkettedik életévét be nem töltött, felügyelete alatt álló személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntettével vádolta.

 

Az első fokon eljárt Budapest Környéki Törvényszék nem jogerős ítéletében fiatalkorú R.I. vádlottat bűnösnek mondta ki szexuális erőszak bűntettében, ezért őt, – a próbára bocsátás hatálya alatti elkövetésre is tekintettel – halmazati büntetésül 4 év 6 hónap szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a szabadságvesztést börtön fokozatban kell végrehajtani.

 

Az elsőfokú bíróság által megállapított történeti tényállás lényege szerint a 2011-ben született kiskorú L.A.J. sértettnek a fiatalkorú R.I. vádlott az apai nagybátyja, aki 2014. év egy adott időszakában közös fedél alatt lakott a saját, valamint a sértett szüleivel.

 

Fiatalkorú R.I. vádlott 2014. nyarán partnerétől nemi úton terjedő fertőzést kapott. 2014.augusztusban vagy szeptemberben, pontosan meg nem állapítható napon a sértett anyja a vádlott felügyeletére bízta két leánygyermekét, a kiskorú L.A.J. sértettet és kiskorú L.K. testvérét, hogy közös lakhelyükön vigyázzon rá, amíg ő, valamint a sértett édesapja egyaránt távol vannak. A délutáni órákban a vádlott édesanyja egy rövid időre magával vitte L.K. nevű gyermeket, kettesben hagyva ezzel a vádlotti lakrészben játszadozó kiskorú L.A.J. sértettet fiatalkorú R.I. vádlottal, akit a távozó asszony felkért, ügyeljen a kislányra nehogy baleset érje. A vádlott az ágyon hátán fekve játszó 11 kg súlyú sértetthez ment, nadrágját lehúzta, majd szemből ráfeküdt a gyermekre és szexuális cselekményt kezdeményezett, azonban behatolás nem történt. A vádlott a cselekménye alatt egy szót sem szólt a sértetthez, köztük semmiféle kommunikáció nem történt. Magatartásával azért hagyott fel, mert észlelte az édesanyja hazaérkezését.

 

Pár nap elteltével kiskorú L.A.J. sértett édesanyja sebeket észlelt a kislány nemi szervén, ami a házi orvosi ellátást és gyógyszeres kezelést követően sem javult. Ezért a kislány Heim Pál Gyermekkórházba felvételre került, ahol megállapították, hogy – frissen szerzett – nemi úton terjedő megbetegedése van, melynek gyógytartama meghaladja a 8 napot. Elvégezték a hozzátartozók, rokonok szűrővizsgálatát, amely csak fiatalkorú R.I. vádlottnál mutatott pozitív eredményt.

 

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére a büntetés súlyosítása végett fellebbezést jelentett be, míg a vádlott és a védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést.

 

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség átiratában az ügyészi fellebbezést fenntartotta, álláspontja szerint a cselekmény tárgyi súlyára és a súlyosító körülményekre figyelemmel a kiszabott büntetés eltúlzottan enyhe, annak súlyosítását tartja indokoltnak.

Egyéb információ: 

dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő

Nagyné dr. Ilosvay Zsuzsa sajtótitkár

Besze Mária sajtótitkár

E-mail cím: sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: