Sz. Á. és társai - A moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladásának ügye

Tárgyalás időpontja: 
2017. március 8. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Hűtlen kezelés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Szeged, Sóhordó u. 5.
Tárgyaló: 
Fsz. 11.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Budapest Környéki Törvényszék 2015. november 25-én első fokon felmentette a volt moszkvai nagykövetet és hat társát a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása miatt felmerült hűtlen kezelés, bűnpártolás és okirat-hamisítás miatti vádak alól.

Az ítélet ellen az ügyészség jelentett be fellebbezést a vádlottak bűnösségének megállapítása érdekében, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint 2008-ban az elsőrendű vádlott, Sz. Á. I. r. vádlott akkori moszkvai nagykövet felettesei tudta nélkül írta alá az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést. A többi vádlott erről tudva bűnpártoló módon próbálta őt fedezni, mentesíteni a büntetőjogi következmények alól.

Az ingatlant a magyar állam 23,7 millió dollárért értékesítette, ám a vevő nem sokkal később több mint 100 millió dollárért adta tovább. A vádhatóság szerint az ügyletből az államnak több milliárd forint meg nem térült hátránya keletkezett. Az ügyészség az I. r. vádlottat hűtlen kezeléssel; a II. r. vádlottat, a volt külügyminisztériumi államtitkárt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással; III. r. vádlottat, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatóját; a IV. r. vádlottat, az akkor értékesítési igazgatót és a cég még három beosztottját bűnpártolással és magánokirat-hamisítással vádolta.

A vádlottak az eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket.

Egyéb információ: 

További határnapok: 

2017. március 10. 9:00

2017. március 17. 9:00

Eljáró bíróság: