A Fővárosi Ítélőtábla bizonyítás felvétele érdekében elnapolta a gyermekeit bántalmazó V. J. vádlott ügyét

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 7. szerda, 10:00
Ügy tárgya: 
Testi sértés bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék 2016. április 22. napján V. J. vádlottat testi sértés bűntette, kiskorú veszélyeztetésének bűntette folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntette miatt 11 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát 2 kiskorú gyermeke vonatkozásában megszüntette.

Az ítélet ellen a vádlott és védője a tényállás téves megállapítása és a bizonyítási indítványuk elutasítása miatt valamint enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és élettársa kapcsolata a második gyermekük megszületése után a vádlott féltékenysége miatt kezdett megromlani, majd a gyermekek elhelyezése miatt újabb konfliktusok alakultak ki, amelyek többször tettlegességig fajultak. 2012 szeptemberében egy ilyen veszekedés során a vádlott széthasogatta az asszony ruháit és a két gyermek jelenlétében több alkalommal megrúgta a nőt. 2013 júniusában a vádlott gyermekeiért ment láthatás céljából, ekkor élettársát a gyerekek előtt bántalmazta. Ezt követően az asszony a gyerekekkel együtt elindult a járdán, a vádlott pedig egy áruszállító járművel követte őket, majd hirtelen az asszonyra és két gyermekére kormányozta az autót, majd elhajtott. Ettől a gyermekek ijedtükben felugrottak a lakóház járda melletti kerítésére. A vádlott 2012 szeptembere és 2013 novembere között több alkalommal telefonon, valamint a gyermekekkel történő kapcsolattartás során személyesen azzal fenyegette meg élettársát, hogy megveri, megnyomorítja. 2013 novemberében a vádlott pszichotrop illetve pszichoaktív anyagnak minősülő szer hatása alatt mindkét alvó gyermekét egy késsel hason szúrta. Ezt követően maga ellen fordult és saját hasát hatszor megszúrta majd mindkét alkarján metszéseket ejtett. Ezután telefonon értesítette a mentőket. A gyermekek 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedtek.

A Fővárosi Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa a bizonyítás felvétele érdekében tárgyalást tűzött ki, az ügy szakértők meghallgatásával folytatódik.

A következő tárgyalás időpontja 2017. június 7. 10 óra, helyszíne: Debrecen.

 

Budapest, 2017. március 22.

Eljáró bíróság: