V. K. vádlott - emberölés kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 12. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés kísérletének bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
Fsz. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék ítéletével V. K. vádlottat, mint többszörös visszaesőt a Btk. 160. § (1) bekezdésébe ütköző emberölés bűntettének kísérlete miatt 13 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság ítéletében megállapította, hogy a szabadságvesztést fegyházban kell végrehajtani és a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

 Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2015. december 29. napján az esti órákban édesanyjával és élettársával villamossal Budapest X. kerületébe utazott, hogy találkozzanak a vádlott lányával. A vádlott az utazás előtti órákban alkoholt fogyasztott, melytől ittas állapotba került.

Amikor leszálltak a villamosról, az indulatossá vált vádlott köpködött és üvöltözött a villamosmegállóban és azt várta, hogy valakibe beleköthessen.

Az éppen érkező villamosról leszállt a sértett, akit vádlott provokálóan figyelni kezdett. A vádlott ezután hátat fordított neki és megvárta, míg a sértett mögé ér, majd vállával szándékosan hátraütve, és testével szándékosan hátrahajolva nekiment a sértett bal vállának. A sértett az ütéstől megtántorodott, de visszanyerve egyensúlyát a rátámadó vádlott ütéseit kivédte. A két férfi között dulakodás alakult ki, kölcsönösen ütötték egymást. A vádlott az ütések elől hátrált és ennek következtében beszorult a lába a peron és a megállóban álló villamos közé.

Ekkor a sértett megütötte a vádlottat, akinek sikerült a lábát kivennie a résből, majd a sértett további ütéseket mért a vádlottra, aki az ütések elől hátrált, ezalatt a nadrágzsebéből elővette az 5cm pengehosszúságú kését. A vádlott lendületből nagy erővel a bal arcfelén az állkapocs tájékán megszúrta a hátráló sértettet. A vádlott késsel a kezében kaszáló mozdulatokkal csapkodni kezdett, mely közben a sértett tovább hátrált, eközben a vádlott kis erővel a bal arcán, a kabátját elölről a mellkas részén, a zipzár mindkét oldalán, a kabát jobb nyaki részén és hátulról a bal vese tájékon megvágta a sértettet.

A vérző sértett ekkor elővette a saját berger típusú kését, kihajtotta a pengéjét, hogy visszatartsa a vádlottat, aki ezt látva felhagyott a további támadással. Az intenzíven vérző sértett elszorította a vérző nyaki eret és futva elmenekült a helyszínről, de a vádlott „megöllek” szót kiabálva a sértett után futott, majd édesanyja és élettársa kiabálására felhagyott az üldözéssel és visszament a megállóba.

A sértett a járókelőktől kért segítséget, de a vérvesztés miatt shockos állapotba került. A járókelők segítséget nyújtottak neki a vérzés csillapításban, majd a kiérkező mentők ellátták sérüléseit és kórházba szállították.

A vádlott a cselekményt követően pár nap múlva önként adta fel magát a rendőrségen.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész súlyosítás érdekében, a vádlott enyhítésért, míg védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a fenti ügyészi fellebbezést fenntartotta.   

Egyéb információ: 

dr. Ujvári Ákos

sajtószóvivő

Nagyné dr. Ilosvay Zsuzsa

sajtótitkár

dr. Oláh Péter Balázs

sajtótitkár

E-mail cím:sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: