W. N. és 22 társa - "Warez-ügy"

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 4. kedd, 10:00
Ügy tárgya: 
Szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
Pécs
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Balassagyarmati Törvényszék 2015. november hó 27. napján hirdetett ítéletet az úgynevezett „warez ügyben” W. N. és 25 társa ellen.

A törvényszék a vádlottak bűnösségét szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntettében, pénzmosás bűntettében és okirat hamisítás bűntettében állapította meg. A VII. és XXVI. r. vádlottat bizonyítottság hiányában felmentette az ellenük emelt vád alól.

Az I-XXI. r. vádlottakkal szemben szabadságvesztést és pénzbüntetést szabott ki, míg a XXII-XXV. r. vádlottakat pénzbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a vádlottak egy része vonatkozásában felfüggesztette. A bíróság több vádlottal szemben a szabadságvesztés és pénzbüntetés mellett foglalkozástól eltiltást és vagyon elkobzást is alkalmazott.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlottak egy része 2007 és 2009 áprilisa között emelt díjas sms fejében tették lehetővé különböző védett művek internetes oldalakról való elérését, anélkül hogy ehhez a jogtulajdonosok engedélyével rendelkeztek volna. E tevékenységükkel a sértetteknek vagyoni hátrányt okoztak. Az sms-ből befolyt bevétel körülbelül fele K. B. hoz került (akivel szemben vádemelés nem történt, eljárást megszüntető ok miatt) míg a jelen ügy vádlottjai különböző mértékben részesültek a haszon másik feléből. A bűncselekmény útján megszerzett bevétel tisztára mosásában vett részt a vádlottak másik része különböző formában.

A törvényszék ítélete szerint a bűnszervezet ismérvei nem voltak megállapíthatók.

Az ítélet ellen az ügyész a bűnszervezet létének megállapítása és részben súlyosítás érdekében jelentett be fellebbezést, a vádlottak egy része felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Eljáró bíróság: