Bizonyítást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla tanácsa a gáz- és riasztófegyverrel lövöldöző vádlott ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. június 22. csütörtök, 10:00
Ügy tárgya: 
Testi sértés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
Debrecen
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék 2016. október 19. napján H. T. vádlottat testi sértés bűntette kísérletének és folytatólagosan elkövetett garázdaság bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.                     

Az ítélet ellen a vádlott és védője téves minősítés miatt és enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2014 szeptemberében Budapesten ittas állapotban, előzetes szóváltás után, a Keleti Pályaudvaron ráfogta a nála lévő átalakított gumilövedékkel működő pisztolyt, egy ott lévő férfira. Dulakodni kezdtek, végül a sértettnek sikerült elmenekülnie és a rendőrségen kért segítséget. Még aznap a késő esti órákban a vádlott vállával szándékosan nekiütközött a járdán vele szemben gyalogosan közlekedő sértett vállának. A férfi észlelte, hogy a vádlottnál fegyver van ezért értesíteni akarta a rendőrséget. A vádlott azonban a pisztolyt a sértett arcához nyomta, majd el is sütötte azt. A lövést követően a sértett eszméletét vesztve a földre zuhant, a vádlott pedig az utcán tovább sétált. A sértett a lövés következményeként a bal arccsont törését, az állízület darabos törését, és a bal dobhártya szakadását szenvedte el. Ezt követően a vádlott egy buszmegállóban várakozó fiatal párhoz lépett és a fiatalember mellkasához emelte a fegyvert. Pár másodpercig mozdulatlanul álltak, majd a fiatalember közölte, hogy menniük kell, elköszönt a vádlottól és barátnőjével együtt sietve elhagyták a megállót. A vádlott egy ideig követte őket, majd megállt, kétszer a levegőbe lőtt, és betörte egy telefonfülke üvegfalát. A vádlott a nála lévő gáz-és riasztó fegyver viseléséhez nem rendelkezett engedéllyel.

A Fővárosi Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa bizonyítást rendelt el, ennek érdekében tárgyalást tűzött ki, amelynek határnapja 2017. június 22. 10 óra.

Eljáró bíróság: