J. R. és társai

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 3. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

J. R. és társai ellen emberölés bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt indult büntetőeljárás a Fővárosi Törvényszéken.

A Fővárosi Törvényszék által megállapított tényállás lényege szerint:

J. R. I. r. vádlott ismeretlen személytől megbízást kapott F. J. sértett megölésére. Az I. r. vádlott az ismeretlenül maradt társaival együtt a Törökvész utca közelébe mentek és a gépkocsiban várakoztak, majd amikor meglátták a sértettet követték őt. Amikor a Margit utcánál a lámpa pirosra váltott 4 gépkocsival mögé álltak. A feltorlódott forgalmat kihasználva az I. r. vádlott egy géppisztollyal odament a sértett gépkocsijához és a jobb oldali ablakon keresztül sorozatlövést adott le a sértettre, aki a lövések következtében néhány percen belül a helyszínen életét vesztette. Az I. r. vádlott a lövések leadását követően elmenekült.

                                                              II.

Az I. r. vádlott a lőfegyver és a lőszerek megszerzésére, illetve tartására engedéllyel nem rendelkezett és nem is rendelkezhetett, mert a sorozatlövő gépfegyverekhez tartási engedély nem adható.

 

III.

Az I. r. vádlott rendszeres őrző-védő munkája során ismerkedett meg P. T. III. r. vádlottal, aki anyagi ellenszolgáltatásért megbízást adott B. J. K. sértett megölésére.

Az I. r. vádlott feltérképezte a sértett mozgását, így tudta, hogy mikor közlekedik minden nap az Aranykéz utcában. I. r. vádlott a bűncselekmény elkövetéséhez robbanóanyagot szerzett be, melyből házilag összeállított, rádió távirányításos robbanószerkezetet készített. A szerkezetet egy Polski Fiat 126 típusú gépjármű jobb első lámpa alatti-mögötti részében helyezte el, melyet a bűncselekmény előtti napokban leállított az Aranykéz utcában, ahol a sértett napi rendszerességgel közlekedett.

Amikor 1998. július 2. napján a sértett az Aranykéz utcában a Polski Fiat közelébe ért az I. r. vádlott távirányítással működésbe hozta a robbanószerkezetet, majd maga is sérüléseket szenvedve elhagyta a helyszínt.

A robbantás következtében B. J. K. sértett, Cs. T. sértett, C. I. sértett, dr. Sz. G. sértett a helyszínen életüket vesztették. A közelben tartózkodó további 20 személy könnyebb, míg 2 személy súlyosabb sérüléseket szenvedtek.

 

IV.

D. F. sértett a gépjárművéhez indult, amikor egy ismeretlen személy odalépett hozzá és lőfegyverrel két célzott lövést adott le rá. A sértett a helyszínen életét vesztette.

A Fővárosi Törvényszék ítéletével

J. R. I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki:

  • emberölés bűntettében

  • lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében

P. T. III. r. vádlottat bűnösnek mondta ki:

  • felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében

J. R. I. r. vádlottat az ellene bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette,

L. T. II. r. vádlottat az ellene bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette,

P. T. III. r. vádlottat az ellene felbujtóként elkövetett emberölés bűntette,

F. A. IV. r. vádlottat az ellene felbujtóként elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyészség I., II., III. r. és IV. r. vádlottak terhére, I. r., II. r. és IV. r. vádlott esetében bűnösség megállapítása, III. r. vádlott esetében további minősítő körülmény megállapítása, valamint részfelmentés miatt jelentett be fellebbezést.

I. r. és III. vádlott és védőik felmentésért, IV. r. vádlott és védője bűncselekmény hiánya miatt történő felmentés végett jelentett be fellebbezést. II. r. vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést pontosította, I. r. vádlott vonatkozásában részfelmentés miatt, bűnösségének megállapítása, valamint a felmentő rendelkezés mellőzése, II. r. és IV. r. vádlott esetében a felmentésük miatt, bűnösség megállapítása, büntetés kiszabása, III. r. vádlott terhére további minősítő körülmény megállapítása, valamint a részfelmentés miatt, bűnösségének megállapítása, a felmentő rendelkezés mellőzése, és a kiszabott büntetés súlyosítása végett tartotta fenn fellebbezését.

Egyéb információ: 

Dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő

Nagyné dr. Ilosvay Zsuzsa sajtótitkár

Dr. Oláh Péter sajtótitkár

e-mail: sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: