Dr. S. S vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2017. július 11. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
Fsz. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Dr. S. S. vádlott ellen emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntető eljárás a Fővárosi Törvényszék előtt.

A Fővárosi Törvényszék 2017. január hó 24. napján kihirdetett ítéletével dr. S. S. vádlottat bűnösnek mondta ki 4 rendbeli, egy esetben folytatólagosan elkövetett emberölés előkészületének bűntettében és sikkasztás bűntettében.

Ezért a törvényszék a vádlottat halmazati büntetésül 3 év és 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 100.000,- forint vonatkozásában vagyonelkobzást rendelt el.

A törvényszék dr. S. S. vádlottat az ellene ügyvédi visszaélés bűntette és a zugírászat vétsége miatt emelt vád alól felmentette, valamint a sikkasztás bűntette és ügyvédi visszaélés bűntette miatt folyamatban lévő büntető eljárást megszüntette.

Az elsőfokú bíróság által megállapított történeti tényállások a következők szerint foglalhatóak össze:

1.)

A vádlott több alkalommal anyagi segítséget nyújtott a G. család számára közüzemi tartozásaik kiegyenlítése érdekében. G. M. tulajdonában lévő ingatlant ezt követően a vádlott volt élettársa lánya, S. N. részére megvásárolta az általa nyújtott anyagi segítség betudása mellett. Ezt követően a G. család bérleti díj fizetése mellett maradhatott az ingatlanban.

Eközben G. M. a korábban tulajdonát képező ingatlant ismételten értékesítette a G. B. Kft. számára, akivel később a kétes tulajdonjogi helyzetet a vádlott rendezte. Azonban a bérleti díjhátralék megfizetésére nem került sor, a G. család az ingatlant ezt követően sem hagyta el, ezért a vádlott megfenyegette őket.

A vádlott 2014. augusztus végén V. J. L. útján, ún. bevállalós emberek bevonásával akarta elintézni a G. család eltávolítását az ingatlanból, valamint az 5.000.000,- forint tartozás kifizettetését. A feladat a sértettetek elrablása, az általa megjelölt helyszínre szállítása, majd az előre kiásott gödörben történt elhelyezést követően a sértettek bebetonozása lett volna. A munka elvégzéséért sértettenként 200.000,- forintot, összesen 600.000,- forintot ajánlott fel V. J. L.-nak azzal, hogy a későbbiekben sikeres végrehajtás esetén tovább 1.000.000,- forint átadására fog sor kerülni. A feladat végrehajtása érdekében a felek többször egyeztettek, a tervet pontosították, azonban a vádlottat a nyomozó hatóság 2014. szeptember hó 22. napján elfogta.

2.)

A vádlott előzetes letartóztatásának ideje alatt S. É. élettársa tőle elhidegült, ennek okán 2015. december hó 5. napján történt szabadulását követően elhatározta volt élettársa új párjának megöletését. Ennek érdekében az általa 2014. február hónapjában megismert M. M. takarítónő testvérei, M. P. és M. J. számára alkalmi munkát ajánlott fel a szabadságvesztés büntetésből való szabadulásukat követően 2015. február hó 2. napján egy szórakozóhelyen. Fejenként 1.500.000,- forint munkadíjat ajánlott fel, amelynek ellenében maszkot viselve a volt élettársa, S. É. Otthonában kell megjelenni és ott volt élettársát, lányát, valamint az alsó szinten élő idős hölgyet meg kell kötözni, a szájukat le kell ragasztani. Ezt követően pedig a lakásba érkező S. É. élettárást sokkolóval el kell kábítani, majd megkötözni, kínzás útján rávenni, hogy egy tartozáselismerő nyilatkozat írjon alá, majd azt követően el kell szállítani egy előre megásott gödörhöz, ahol a vádlott a sértettet átveszi tőlük azért, hogy megölje.

M. J. és M. P. végül a megadott határidőig, 2015. február hó 4. napjáig úgy döntött, hogy a megbízást nem vállalják el és bejelentést tettek a Rendőrkapitányságon.

3.)

A vádlott korábbi tervéről nem mondott le, az előzetes letartóztatásának ideje alatt a büntetési-végrehajtási intézetben megismert L. L.-tól kért segítséget tervének megvalósításához. L. L. nem vállalta a megbízást, felajánlotta, hogy majd segít embert keríteni erre a feladatra. 2015. március hó 30. napján a vádlott találkozott egy magát ukrán származású bérgyilkosnak kiadó személlyel (ügyészi engedéllyel alkalmazott fedett nyomozó), akit megbízott tervének megvalósításával 2.000.000,- forint munkadíj ellenében. A cselekmény végrehajtására ebben az esetben sem került sor, mivel a rendőrség 2015. április hó 15. napján a vádlottat ismételten őrizetbe vette.

A részletesen kifejtett cselekményeken túl a vádlott büntetőjogi felelősségének megállapítására egyéb, vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt is sor került.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész a vádlott terhére az eljárás megszüntetése, illetve a felmentés miatt, bűnösség megállapítása és a kiszabott büntetés súlyosítása; míg a vádlott és védője felmentésért, illetve a megszüntetéssel összefüggésben a bűnügyi költség megfizetésére kötelezés mellőzése érdekében jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához megküldött átiratában az ügyészi fellebbezést fenntartotta.

 

Eljáró bíróság: