H.Z. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2017. július 11. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 8.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott 2014 júliusában megjelent az egyébként koránál és alapbetegségeinél fogva csökkent mozgásképességű, Alzheimer-kóros sértett lakásánál. A sértett a vádlottat a lakásba beengedte, aki legalább két alkalommal, közepes erővel, ököllel a fején, illetve a felsőtestén megütötte a sértettet, amitől a földre került. A vádlott a lakást átkutatta, és magához vette a sértett 90.000,- forintját és 3.500,- svéd koronáját /aznapi MNB-árfolyamon 117.355,- forint/, valamint levette a sértett ujjáról a szögletes formájú 14 karátos arany pecsétgyűrűjét. Ezen értékekkel a lakást elhagyta.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedte el, azonban a támadott testtájékra és az erőbehatás nagyságára figyelemmel a súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló sérülés bekövetkezésének reális lehetősége is fennállt.

A vádlott 2014 augusztusában a Budapest, XX. kerületi iskola tornaterméből egy futball mérkőzés közben az öltözőbe bement, és onnan elvette az ellenfél csapatában játszó sértett övtáskáját (2.000,- forint), benne a sértett nevére és adataival kiállított személyazonosító igazolvánnyal, lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal, TAJ-, adó, szurkolói- és utazási igazolványokkal, Metro- és különféle pontgyűjtő kártyákkal, két darab bankkártyával, egy pénztárcával (kb. 3.000,- forint), egy imbuszkulcs-készlettel (kb. 1.000,- forint) és 6.000,- forint készpénzzel együtt. A lopással okozott kár összesen hozzávetőleg 12.000,- forint.

A vádlott 2014 szeptemberében telefonon felhívta a sértettet, és megbeszélte vele, hogy kora délután a lakására megy szexuális aktus lebonyolítása céljából.

A vádlott a sértett esetleges ellenállásának letörése céljából magával vitt egy kalapácsot, és megjelent a sértett Budapesten bérelt lakásában.

A sértett a vádlottat a lakásban a hálószobába vezette, majd kiment a fürdőszobába. A vádlott az ágyra feküdt, és maga mellé készítette a kalapácsot. Mikor a sértett a fürdőszobából visszaért, a vádlott a kalapáccsal közepes, illetve azt meghaladó erővel legalább 20 alkalommal a fején megütötte a sértettet. A sértett először a földre került, magatehetetlennek tűnt, ekkor a vádlott nekifogott a lakás átkutatásának. Közben a sértett felkelt, és a vádlottat ebben meg akarta akadályozni. A vádlott a konyhában a pultról elvett egy 11,5 centiméter pengehosszúságú konyhakést. A késsel a kezében a fürdőszobához visszalépett és az ott álló sértettet összesen legalább 35 alkalommal – 22 esetben közepes, vagy azt meghaladó erővel – mellkastájékon, 7 alkalommal arc-, illetve nyaktájékon, 6 alkalommal a védekezésül felemelt kezein – megszúrta, illetve megvágta.

Ezután a lakást átkutatta, és magához vette a sértett laptopját a hozzá tartozó töltővel, egy külső merevlemezt, két mobiltelefont, valamint mintegy 140.000,- forint készpénzt, és ezeket egy sporttáskába pakolta, majd az értékekkel a lakásból távozott, a sértettet sorsára hagyva.

A sértett a szúrások következtében rövid időn belül életét vesztette, életét az azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg.

A Fővárosi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntette, rablás bűntette, testi sértés bűntettének kísérlete és lopás vétsége miatt bűnösnek mondta ki, ezért öt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész súlyosítás céljából tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása érdekében, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.  

Eljáró bíróság: