Dr. F. V. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 14. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének előkészülete
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
Fsz. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék ítéletével dr. F. V. vádlottat a Btk. 160. § (3) bekezdésébe ütköző emberölés bűntettének előkészülete miatt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette. A próbaidő tartamára elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét külön előírva számára, hogy személyiségfejlesztő és agressziókezelő tréningen vegyen részt.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint dr. F. V. vádlott 2014 júliusában került kapcsolatba R. B. sértettel. A vádlott édesanyja, dr. F. E. ebben az időszakban többségi tulajdonosa és ügyvezetője volt egy magán orvosi rendelőt üzemeltető Kft-nek, amely gazdasági társaságba a másik tag, a sértett felesége – a férje révén – 2013 júliusától kb. 100 millió forintot fektetett be. A vádlott édesanyja 2014 nyarán tagi kölcsön formájában újabb 70 millió forintot kért a sértettől, majd ezt az összeget előbb 40, végül 20 millió forintra mérsékelte. A sértett megtagadta az összeg kifizetését, emiatt nézeteltérés alakult ki a vádlott édesanyja és a sértett között, aminek rendezésében a vádlott is igyekezett segíteni. A vádlott 2014 júliusától telefonon és személyesen folyamatosan zaklatta a sértettet, a sértett feleségét és az érdekeltségükbe tartozó R. cégcsoport vezérigazgatóját, dr. Sz. Zs-t, akikkel szemben élet és testi épség elleni fenyegetéssel próbálta érvényesíteni anyagi követelését.

Mivel ez nem vezetett eredményre, a vádlott és édesanyja 2014 szeptemberében megbízott egy biztonsági irodát, hogy segítsenek megoldani a sértettel és a hozzá köthető személyekkel fennálló problémát. A közvetítéssel megbízott biztonsági cég munkatársai felvették a kapcsolatot az R. cégcsoporttal, velük tárgyalásokat folytattak, mivel azonban nem tudtak meggyőződni a követelés jogosságáról, a megbízás felmondása mellett döntöttek. A szerződés felbontását megelőzően a biztonsági iroda egyik alapítója, H. Z. elnyerte a vádlott bizalmát, aki 2014. szeptember végén, majd 2015. október elején négyszemközti megbeszélésekre hívta őt. A találkozók alkalmával a vádlott fokozatosan beavatta H. Z-t abba a tervébe, miszerint megbízást ad az eljárás során ismeretlenül maradt személyek számára a sértett megölésére annak reményében, hogy az R. cégcsoport vezérigazgatója, dr. Sz. Zs. a történteket hallva félelmében több száz millió forintot fizet majd neki édesanyja üzletrészéért. A vádlott közölte H. Z.-vel, hogy az általa megbízott ukrán vagy csecsen bűnözői csoporttal 2014. augusztus 20-án fel akarta robbantani a sértett nyíregyházi lakását, azonban erre nem került sor, mert a bérgyilkos szerint a házban kiskorú személyek is tartózkodtak. A vádlott nem tett le a sértett megölésének tervéről, amelyet a bizalmas beszélgetések során fel is vázolt H. Z.-nek. A terv lényege szerint a vádlott által megbízott személyek Nyíregyháza külterületén leszorítják az útról a sértett gépkocsiját, a sértettet beteszik egy gépjármű csomagtartójába, majd az államhatárt átlépve Ukrajna területére viszik, ott megölik, és az azonosíthatóság megakadályozása érdekében levagdossák az ujjait, kiszedik a fogait, majd eltüntetik testet. Ezzel egyidejűleg a sértett gépkocsiját egy trélerre teszik, majd külföldre viszik, ahol szétszedik és bezúzzák. A vádlott megosztotta H. Z.-vel azt is, hogy az édesanyja Kft-beli üzletrészéért kapott összeg felében állapodott meg fizetségként a bűnözői csoporttal, valamint egy jövőbeli üzlet nyereségéből is részesedést ígért nekik. A vádlott felkészült arra az eshetőségre is, ha rá terelődne a sértett „eltűnésének” a gyanúja és emiatt előzetes letartóztatásba kerülne. A vádlott terve szerint az általa megbízott bérgyilkosok rendelkezésére bocsát egy listát a sértett hozzátartozóinak a nevével és adataival, akik közül a bűnözői csoport „eltüntet” majd egy-két személyt a vádlott fogvatartása alatt, így gyengítve a vele szembeni megalapozott gyanút. A vádlott azért avatta be tervébe H. Z.-t, mert őt akarta megbízni a sértett által fizetendő pénzösszeg átvételével, továbbá 20 ezer euró összeget kért tőle kölcsön, mivel az ölési cselekmény elkövetésével megbízott bűnözői csoportnak be kellett mutatnia 100 ezer euró összeget, ezzel igazolva a szándékának komolyságát. A terv megvalósítása érdekében felkérte H. Z.-t, hogy tájékozódjon arról, hogy a sértett napirendje miként alakul, vannak-e mellette testőrök és a nap 24 órájában ellátják-e védelmét.

A vádlott nem tudta véghezvinni a sértett megölésének tervét, mert H. Z. a rendőrségen jelezte a vádlott szándékát. A bejelentés alapján a nyomozóhatóság 2014. október 18-án elfogta a vádlottat, aki éppen H. Z.-vel tárgyalt egy vendéglátóhely teraszán.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész – három nap gondolkodási idő fenntartását követően – tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a bejelentett fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt.

Eljáró bíróság: