Fk. K. N. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 26. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó u. 16.
Tárgyaló: 
Fsz. 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Budapest Környéki Törvényszék mint fiatalkorúak bírósága fk. K.N. vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében és ezért őt 6 évi fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 évi közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az elsőfokú bíróság által rögzített tényállás lényege: 

A cselekmény idején 15 éves vádlott és a nála 10 évvel idősebb L.R. sértett között szerelmi viszony alakult ki. A vádlott 2015. júniusában teherbe esett. 2015. augusztus 7-én a nőgyógyászati szakrendelésen ahová a vádlottat a sértett is elkísérte, megállapították, hogy a vádlott 7 hetes terhes. A vádlott és a sértett a rendelőből hazaérkezve pontosan meg nem határozható mennyiségű whiskyt fogyasztott. A sértett a házban több barátjával is beszélgetett, miközben a vádlott főzött. A vendégek távozása után a vádlott tudni akarta, hogy a sértett miről beszélt az ismerőseivel, ezen vita, veszekedés alakult ki kettőjük között. A vádlott látta, hogy a sértett fenyegetően jön felé, ettől megijedve felkapta a szekrényen lévő 19,5 cm pengehosszúságú konyhakést és azt maga elé tartotta. Amikor a sértett ennek ellenére tovább közeledett, a kést felemelve nagy erővel a sértett mellkasának bal oldalába szúrta, majd a kést kihúzta a sértett testéből. A sértett összeesett és perceken belül elhalálozott. A vádlott a kést elmosta, visszatette a helyére, véres ruháit levetette és egy nejlonzsákba téve a lakásban elrejtette. A későbbiekben a házhoz érkező ismerősöknek azt állította, hogy a sértett szúrta meg magát, öngyilkos lett.

A sértett halálának oka: a szúrás okozta vérvesztéses shock volt.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére a büntetés súlyosítása érdekében, fk. K.N. vádlott és védője, valamint eseti gyámja jelentett be fellebbezést téves jogi minősítés miatt enyhítésért.  

Egyéb információ: 

dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő

Nagyné dr. Ilosvay Zsuzsa sajtótitkár

dr. Németh Márta sajtótitkár

E-mail cím: sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: