T. Gy. és társai

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 6. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
Fsz. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék által megállapított tényállás lényege szerint:

A vádlottak közül T. Gy. I. r., T. J. F. II. r. és T. J. III. r. vádlottak testvérek, akik B. L. IV. r. vádlottal baráti kapcsolatban álltak és ismerték L. Cs. sértettet.

Az I. r. vádlott 1996. őszén ismeretlenül maradt okból elhatározta, hogy megöli L. Cs. sértettet, mely tervébe beavatta testvéreit, a IV. r. vádlottat, valamint néhai P. Cs., továbbá V. R.-t is.

1996. november 13. napján 20 óra körül az I. r. vádlott a Budapest VIII. kerület, Fiumei úti temetőben az egyik sírboltnál felmászott a kerítésre, ahonnan négy célzott lövést adott le L. Cs. sértettre. A IV. r. vádlott mindeközben figyelési feladatot látott el, míg a II. r. és III. r. vádlott a közelben várakozott az I. és IV. r. vádlottra. Az I. r. és IV. r. vádlott a helyszínről taxival menekültek el. A II. és III. r. vádlottat a környéket lezáró rendőrök igazoltatták.

Az L. Cs. sértettet ért sérülések együttesen, de külön-külön is 8 napon túl gyógyuló jellegűek voltak, az ágyéki gerinc felől elszenvedett lövés közvetlenül életveszélyes hasűri sérülést okozott. A sértett maradandó fogyatékosságot szenvedett, mivel az életmentő hasi műtét után hasfali sérvesedés maradt vissza.   

A Fővárosi Törvényszék 2017. június 7. napján kelt ítéletével I-IV. r. vádlottakat emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek.

Ezért az elsőfokú bíróság:

  • az I. r. vádlottat 11 év fegyházbüntetésre, 8 év közügyektől eltiltásra,
  • a II. r. vádlottat 8 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra,
  • a III. r. vádlottat 8 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra,
  • a IV. r. vádlottat 4 év fegyházbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy

a vádlottak a szabadságvesztése kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra.

A vádlottak által előzetes fogvatartásban és házi őrizetben töltött időt a kiszabott szabadságvesztésbe beszámította. Rendelkezett továbbá a járulékos kérdésekre vonatkozóan is.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyészség I. r., II. r., III. r. vádlott terhére súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést. I. r. vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan az ítélet hatályon kívül helyezése, II. r. és III. r. vádlott és védőik felmentés, IV. r. vádlott és védője enyhébb minősítés, valamint enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az átiratában az ügyészi fellebbezést fenntartotta.

Eljáró bíróság: