D. A. vádlott

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 7. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
Fsz. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

D. A. ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőeljárás a Fővárosi Törvényszéken.

A Fővárosi Törvényszék által megállapított tényállás lényege szerint:

D. A. vádlott 2015 nyarán Magyarországon, építőipari munkásként kezdett dolgozni, egy Budapest, VII. kerületi borozó felújításán. A borozó tulajdonosának engedélyével a budapesti tartózkodása alatt az éjszakákat a felújítandó borozóban töltötte.

A vádlott 2015 októberében felvette a kapcsolatot a prostituáltként dolgozó R. A. sértettel, akivel szexuális szolgáltatás igénybevétele céljából egy budapesti, VII. kerületi lakásban találkozott.

A vádlott ezt követően 2015. október 31. napján a borozóban végzett munkáját befejezve átöltözött, háti táskáját a benne lévő munkaszerszámaival és ácskalapácsával együtt magához vette és a sértetthez indult. A sértett és a vádlott között – a vádlottnál fellépő okból – a szexuális kapcsolat nem jött létre, de a vádlott felajánlotta a sértettnek, hogy megmasszírozza, aki ebbe belement. A sértett és a vádlott között a hangulat kellemes volt.

A vádlott távozásakor a sértett a szexuális együttlét elmaradására utalva azt mondta a vádlottnak, hogy reméli legközelebb sikerülni fog.

Ekkor a vádlott meg nem állapítható okból indulatossá vált és a táskájában lévő ácskalapácsot elővéve, azzal a sértettet két alkalommal, bal halántéktájon, nagy erővel megütötte, aki ennek következtében a földre zuhant, ahol a vádlott további egy alkalommal, nagy erővel jobb halántéktájon is megütötte.

Ezt követően a vádlott magához vette a sértett laptopját és telefonját, majd a magatehetetlen, vérző állapotban lévő sértettet magára hagyva távozott a lakásból.

A sértettre K. T. 2015. november 1. napján véresen, rossz állapotban talált, ezért megfürdette és értesítette a mentőket.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett el, amelyek közül az agysérülés közvetlenül életveszélyes volt, szakszerű beavatkozás nélkül nagy valószínűséggel a sértett halálához vezetett volna. A sértettnél az őt ért bántalmazás következtében fellépő agysérülés miatt enyhe mozgási, kommunikációs nehezítettség, hangulati zavar alakult ki.

A sértett maradandó fogyatékosságot és mintegy 50%-os munkaképesség csökkenést szenvedett el, nála súlyos egészségromlás is kialakult. Állapotában a rehabilitációnak köszönhetően kismértékű javulás várható, de teljes felépülés nem.

A Fővárosi Törvényszék 2017. május 2. napján kelt ítéletével a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért őt 9 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott enyhítésért, a védő a vádlott javára elsődlegesen téves jogi minősítés miatt, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, míg az ügyész az ítéletet a kihirdetését követően tudomásul vette.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az átiratában az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta.

 

Eljáró bíróság: